Tko još nije probao barem jedan koktel iz shakera dicmanjskog majstora od koktela Jure Vojkovića, jednog od najnagrađivanijih barmena i koktel-majstora Hrvatske, potpredsjednika Hrvatske udruge barmena?
Vojković koji uvijek iznova naglašava rodno mjesto, grad Split, ali i Lijepu našu, na posljednjem natjecanju svjetskih barmena održanom u Varaderu na Kubi, osvojio je visoko četvrto mjesto u kategoriji Classic before dinner s koktelom pomno odabranog naziva 'Antique Special Split'. S istim tim koktelom Vojković se predstavio i na danima RCK-a samo pod imenom 'Splite moj, moja lipa radosti'.
Ako ostanemo na prvotnome nazivu, on u prijevodu zapravo znači 'Starinski poseban Split', a sastav tog starinskog i posebnog jest: gin, aperol, grand garnier ,campari, proseco i listići jestivog zlata. Nije nikakav problem pripremiti ga kući, kazuje nam Vojković; veći je problem gdje i kako nabaviti sastojke i listiće zlata.
„Ovaj gin možete probati u Antique baru gdje sam i zaposlen. Naziv koktela sam dao 'Antique special Split' s obzirom da sam se rodio u ovome gradu, školovao se ovdje i da ovdje radim, pojednostavljeno - volim Split i zato sam na najbolji način nastojao prezentirati ne samo Split nego voljenu domovinu Hrvatsku na Svjetskome prvenstvu barmena u Varaderu gdje sam osvojio 4. mjesto“, pohvalio nam se Vojković.
Cijenjeni koktel majstor, dobitnik vrijednih nagrada i priznanja, priznat ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu, zapravo je jedan vrlo jednostavan čovjek koji nam je i otkrio kako da ne pogriješimo s pripravkom 'kućnog' gina.
„Obzirom da radim u Hrvatskoj Gin masterclass gdje obrađujemo nekih 80-ak vrsta ginova i desetak vrsta tonica koje imamo na tržištu, što se tiče samog klasičnog gin tonica formula je jednostavna: što kvalitetniji gin, što kvalitetniji tonic. S nekvalitetnim tonicom ne možemo napraviti vrhunsku kombinaciju“, ističe Vojković.
Kuhani gin idealan za blagdanske dane pred nama
Obzirom da smo se već debelo uljuljali u blagdansko vrijeme, Božić smo tek proslavili,a sada redom idu sveti Stipan, Ivan,…i ostali sveci i svetice božje, pa Stara, Nova; idealno je vrijeme za druženja u toplini doma kao i prilika za nazdraviti s kuhanim ginom.
„Što se tiče domaćih pripravaka, dolazi božićno vrijeme, vrijeme druženja i tu imamo jako interesantnu priča oko kuhanog gina. Ja kao profesionalac imam caffe aparat, imam mogućnost u baru da sve to na profesionalan način pripremim međutim nikakav nije problem napraviti kuhani gin u kućnoj radinosti. Potrebni su vam vruća voda, gin, dodati malo klinčića, malo sirupa od bazge ili cijeđeni limunov sok, promiješati. Samu količinu gina sami korigirate i dobili ste kuhani gin. Idealno vrijeme za kuhani gin su upravo mjesec prosinac i siječanj stoga ga svakako isprobajte, bilo kući bilo da svratite u bar gdje radim“, poručio je svjetski, a naš, koktel majstor Jure Vojković.