INTERVJU Vlasnik Orbica iz Dugopolja kritizirao hrvatsko poduzetništvo: “To je kvazipoduzetništvo, do novca su došli raznim manipulacijama”

"Koncesije bi država trebala dati sposobnim ljudima i koji su iza sebe ostavili traga u gospodarstvu. Time bi garantirali da će odraditi posao onako kako se od njih zahtijeva"

Tijekom svog boravka u Dugopolju koje blagdan sv. Mihovila slavi kao Dan općine, susreli smo Branka Roglića, vlasnika Orbica.


Orbico je najveća distributerska tvrtke u ovom dijelu Europe koja na tržište plasira Marlboro, Milku, Griotte, ali i druge prestižne proizvode i brendove. Roglić u svom vlasništvu ima dva hotela, brojne obnovljene stare dalmatinske kuće i vile, ali i charter tvrtku s flotom od tridesetak jahti.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika ima samo riječi hvale za Dugopolje.

– Pratim ih godinama, još otkad je gospodin Ževrnja počeo razvijati općinu. Od onda do danas ta općina izrazito dobro napreduje, praktički se razvija u jedan grad i ja im želim svaku sreću da nastave tim putem.

Ovdje poduzetnici dobivaju šanse?– Naravno. Poduzetništvo je grana koja razvija grad, društvo i državu. Socijalizam je bankrotirao zbog toga što nije imao razvijeno poduzetništvo. U socijalizmu poduzetnik je bila država.

Poduzetništvo je individualna kategorija gdje poduzetnik svojim idejama razvija svoj biznis i razvija svoje mjesto i državu.Ipak, imate jednu bitnu primjedbu na hrvatsko poduzetništvo?

– To je velikim dijelom kvazipoduzetništvo jer su ljudi došli do novca raznim manipulacijama i nisu imali karijeru.

Koncesije bi država trebala dati sposobnim ljudima koji su iza sebe ostavili traga u gospodarstvu. Time bi garantirali da će odraditi posao onako kako se od njih zahtijeva.

Može li ovakav model poduzetništva kakav je u Hrvatskoj opstati?

– Ovaj model neće opstati, nego će se mijenjati. Najbolji primjer za to je Agrokor. Ta paradigma mora prestati i moramo je mijenjati. Prvenstveno davati koncesije i poštovati one ljude koji su teškim radom zaslužili napraviti okvir u kojem će se poduzetništvo razvijati!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime