INTERVJU Marijana Puljak: Očekujem da će se HDZ-HNS suradnja prenijeti i na lokalnu razinu

Predsjednica stranke Pametno nije iznenađena ovim scenarijem jer je "HNS i protekle 4 godine podržavao politiku koja je upropastila Split“

Nakon posljednjeg “miješanja karata” na državnoj političkoj smjeni, koje je rezultiralo koalicijom HNS-a i HDZ-a, komentari na ovaj nagli obrat ne jenjavaju. Četvero saborskih zastupnika HNS-a već je najavilo da neće podržati HDZ-ovu vladu, što po statutu ove stranke automatski znači njihovo isključivanje. Mediji špekuliraju da je četvero “odmetnika” već dobilo ponude da svoj politički rad nastave u nekoj od postojećih stranaka, no izvjesniji je scenarij da nas očekuje stvaranje još jedne stranke.


Preslagivanje Vlade događa se neposredno nakon lokalnih izbora, dok se očekuju konstituirajuće sjednice Gradskih vijeća i Županijskih skupština.

Branka Ramljak broji svoje posljednje dane kao povjerenica Vlade za grad Split, pošto su građani za gradonačelnika izabrali HDZ-ovog Andru Krstulovića Oparu. Tko će činiti buduću splitsku gradsku vlasti još se ne zna, a splitska javnost pita se hoće li “rošada” na državnoj razini utjecati i na odnos snaga u splitskom Gradskom vijeću. Za komentar posljednjih zbivanja upitali smo predsjednicu stranke Pamento, Marijanu Puljak.

Da će splitski HNS dati ruku podrške i splitskom HDZ-u u Gradskom vijeću, te im tako pomoći u formiranju većine, vrlo je izgledan scenarij, mišljenje je Puljak.

U jučerašnjem priopćenju istaknuli ste da se ovih dana događa “trgovina foteljama” između HDZ-a i HNS-a.  Mislite li da će do slične koalicije doći i između gradskog HDZ-a i HNS-a?

– Ovo što se događa na nacionalnoj razini je sumrak demokracije. Očekujem da će se ova HDZ-HNS suradnja prenijeti i na lokalnu razinu te će splitski HNS vrlo vjerojatno dignuti ruku podrške HDZ-u. To im neće biti teško obzirom su i protekle četiri godine podržavali politiku koja je upropastila ovaj grad, u nedavnoj kampanji su stali uz politiku koja je navijala za Keruma, što je ispod svake civilizacijske razine. Pozivam samo građane da usprkos svim razočaranjima ne odustaju od izbora. Pametno je opcija koja je dosljedna na braniku uređene, moderne i progresivne Hrvatske.

Zna li se tko će činiti splitsku gradsku vlast? Ima li ikakvih naznaka obzirom da su na političkoj sceni ogromne tenzije. Vrše li se kakvi pritisci iz stranaka i političkih grupacija i na članove stranke Pametno?

– Na novoj izvršnoj vlasti ostaje da formira većinu u gradskom vijeću. Kad pogledate grupacije koje su, osim Pametno, osvojile mandate, HDZ, HGS, SDP s HNS-om i Most, vidjet ćete da su svi oni već surađivali na raznim razinama vlasti u državi. HDZ i Kerum su surađivali u županiji, Kerum je surađivao sa SDP-om i HNS-om u prošlom mandatu u gradu, Most je surađivao s HDZ-om na državnoj razini. Svatko sa svakim dakle, stoga ne sumnjam da će se među tim kombinacijama uspjeti formirati gradsko vijeće. Pritisaka na Pametno nema jer svi znaju kako razmišljamo.Već ste na kraju drugog kruga izbora kazali kako podršku ne pružate ni HGS-u ni HDZ-u te da ćete ostati opozicija koja će pomno pratiti svaki dio proračuna, pri toj odluci vjerujemo, stojite i dalje?

– Stojimo i dalje kod svega što smo rekli. Bit ćemo kvalitetna oporba u Gradskom vijeću i kontrolirat ćemo vlast. Kao i do sada, predlagat ćemo projekte iz našeg programa, dobre stvari za sve stanovnike grada, i nadamo se da će ih vlast i oporba podržati.

Što očekujete na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća?

– Očekujem da se konstituira vijeće. Mislim da će to biti tijesna većina, a svaka sljedeća sjednica će biti pravi izazov.

Zabilježili ste dobre rezultate na lokalnim izborima, kako ćete kao oporba svojim biračima dokazati da 7 vijećnika mogu promijeniti Split na bolje?

– Nakon četiri godine rada u Gradskom vijeću, stekli smo povjerenje građana i dobili duplo veću podršku nego 2013. godine. Birači nam vjeruju i znaju da ćemo se kao i ranije boriti za sve stanovnike ovoga grada. Izvršna vlast je ta koja realizira projekte, a na nama je da predlažemo stvari iz našeg programa i kontroliramo da izvršna vlast ne radi protiv interesa građana.

Kako komentirate izjave Željka Keruma koji je kazao da ste iz lokalnih izbora vi izvukli najveću korist?

– Kazao je da bi u ponovljenim izborima vjerojatno Pametno najviše dobilo. Vjerujem da bi se nastavio trend rasta. Sad je i s ovim rezultatima izbora potpuno jasno da jedino Pametno može ugroziti predstavnike loše politike u gradu i uvjerena sam da bi u slučaju ponovljenih izbora podrška bila još veća, a onda bi drugi krug izgledao sasvim drugačije.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0