INTERVJU Damir Barbir – Splićanin postao izvršni tajnik SDP-a Hrvatske: “Split treba vratiti ljudima”

"Split su ljudi. Predugo već imamo razne političke elite koje koriste Grad kao trgovačko društvo samo kako bi ostvarivali svoje ciljeve", kazao nam je između ostalog u velikom razgovoru predsjednik GK Trstenik


Damir Barbir

Predsjednik Gradskog kotara Trstenik i potpredsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir nedavno je postao izvršni tajnik SDP-a Hrvatska.


Idealna je to bila prilika da popričamo s aktivnim splitskim političarem koji ističe da je za njega politika samo jedan poziv. Barbir smatra da svojim angažmanom može poboljšavati živote mnogima. Kroz razgovor nam je naglasio da ga je nepravda uvijek motivirala za angažman, rad, ali i političko djelovanje.

U velikom razgovoru za Dalmaciju Danas pročitajte što nam je sve otkrio.

Postali ste izvršni tajnik SDP-a Hrvatska. Znači li to da ste vi trenutno najbolje pozicionirani splitski SDP-ovac?

Iako nije aktivan u radu lokalne organizacije od posljednjih kotarskih izbora, Ranko Ostojić je potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije i kao takav je na najodgovornijim funkcijama nacionalnog SDP-a.

Od socijaldemokrata koji su aktivni i lokalno prepoznatljivi po svom djelovanju, a imaju odgovorne funkcije u okviru nacionalnog SDP-a, tu je uz mene i Goran Kotur.

Malo nam detaljnije pojasnite ulogu izvršnog tajnika s naglaskom na vašu stranku SDP?

Izvršni tajnici su radno tijelo predsjednika SDP-a Hrvatske koji obavljaju izvršno-političke poslove iz djelokruga rada predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Biraju se na prijedlog Predsjednika SDP-a, a potvrđuje ih Glavni odbor stranke.

Kao izvršni tajnik za koordinaciju s članstvom, simpatizerima i građanima, cilj mi je uključiti članove u kreiranje politika, iskoristiti njihov potencijal, osjetiti i prihvatiti ideje simpatizera te zadobiti povjerenje građana našim programima, idejama i sadržajem kako bi na najbolji način štitili njihova prava i interes u svakom društveno ekonomskom aspektu.

Cilj je zdrava zemlja sretnih i slobodnih ljudi.

Predsjednik ste GK Trstenik. Imali ste određenih inicijativa gdje ste ukazivali na probleme. Što prvotno u borbi za bolji i pravedniji Split možete istaknuti?

Split su ljudi. Predugo već imamo razne političke elite koje koriste Grad kao trgovačko društvo samo kako bi ostvarivali svoje ciljeve.

Split treba vratiti ljudima, uključiti ih u procese odlučivanja. Potpuna transparentnost poslovanja, ideja i mogućnosti moraju biti komunicirani s građanima prije nego ih se dovede pred gotov čin. Nezainteresiranost građana da sudjeluju u političkim procesima je produkt devastirajuće politike koja je osiromašivala grad ne samo materijalno nego i duhom. To posebno iskorištavaju materijalno zainteresirane skupine koje status i ugled u društvu stječu ‘žetonima’, a ne kompetencijom. Građani se opet moraju osjećati važnima i bitnima, jer grad su upravo oni. Vlast pripada njima.

Moramo vratiti grad građanima.

Čak ste i Grad Split prijavili nedavno. Za one kojima nije poznato, o čemu se radi i jeste li dobili povratne informacije o tome od strane nadležnih?

Nakon velikog požara u Papandopulovoj ulici, odlučili smo se prihvatiti posla koji nije u našoj nadležnosti. Nismo mogli čekati da spora i neučinkovita administracija odradi svoj posao, jer ‘u očekivanju Godota’, mogla se dogoditi nova vatrena stihija i potencijalno izgubljeni ljudski životi.

Volonterski smo krenuli u odrađivanje posla za koji su drugi plaćeni.

Nakon što smo dobili odluku JVP-a Split da se u roku od 7 dana provedu mjere od strane Grada Splita kako bi imali siguran vatrogasni prilaz, počeli smo na provedbu iste upozoravati Grad Split. Naime, iako je prošlo više od 6 mjeseci, a usprkos našoj aktivnosti putem slanja dopisa i medijskog angažmana, od svega toga nije bilo ništa, iskoristili smo pravno sredstvo koje smo imali na raspolaganju i prijavili smo Grad Split MUP-u.

Ubrzo nakon toga, vatrogasni prilaz je osiguran, a MUP mi se javio tek nakon samog okončanja postupka.

Iako svi upozoravaju na tromost i neefikasnost administracije, moj cilj je to ljudima pokazati u praksi i prozvati svakoga onoga koji ne izvršava svoju dužnost prema građanima, a za koju je od istih plaćen.

Damir Barbir

Vaš je kvart Trstenik. Čime se možete pohvaliti da ste uspjeli osigurati vašim stanarima i susjedima? Što je poboljšano u smislu kvalitete života u konkretno tom kvartu?

Svaku ulogu koju prihvatim doživljavam maksimalno odgovorno. Kao predsjednik Gradskog kotara Trstenik, pokrenuli smo niz inicijativa s ciljem sigurnog okruženja i boljeg života za stanovnike Trstenika. Od projekata bih istaknuo našu intervenciju na sanaciji Puta Trstenika gdje smo se izborili za neometanu dvosmjernu šetnicu koja nije bila ucrtana ni namijenjena samim projektom. Tu smo štitili interes osoba s invaliditetom te roditelja s malom djecom u kolicima kojima ova šetnica bez naše intervencije ne bi bila moguća, a činjenicom da je ista i prilaz bolnici, stavlja cijeli ovaj projekt na višu razinu.

Osigurali smo i konačnu provedbu sigurnosnog vatrogasnog prilaza kako bi stanovnici Papandopulove bili sigurni kako će u slučaju budućeg možebitnog požara intervencija biti brza i neometana kako bi na najbolji način štitili njihove živote i imovinu.

Štitimo interese djece inicijativama protiv automat klubova te inzistiramo na izgradnji pothodnika za siguran put do škole.

Borimo se da zaštitimo interes građana po pitanju urbanih zona i javnih površina kako se ne bi dogodilo da bilo čiji privatni interes dobije prioritet pred javnim sadržajem i namjenom iste kao što se vidi u našim inicijativama da R1 zona ostane upravo sportski centar dostupan svima, kao i da se ne dogodi da trgovački lanci vlastitim interesom i kapitalom oduzmu građanima javne površine i parking mjesta.

Prvi smo popisujući olupine automobila na privatnim i javnim površinama pokrenuli akciju borbe za svako parking mjesto kao gorući problem kako na Trsteniku, tako i na području cijeloga grada.

Zalažem se za povratak skulpture Vaska Lipovca u Ulicu Šime Ljubića jer je izvrstan prikaz sinergije urbanizma i kulture.

Pokrenuli smo i kotarski Glasnik s ciljem informiranja stanovnika Trstenika, ali i kao način dvosmjerne komunikacije kako bi s jedne strane približili naš djelokrug rada, ali i kako bi nam oni ukazali na svoje svakodnevne probleme te ih uključili u zajedničku izgradnju naše zajednice.

Zbog ubijanja pačića na trsteničkom potoku, podnio sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bih upozorio na ovaj gnjusan čin, ali i kako bi razvio empatiju kod najmlađih koja nam je potrebna, jer znamo da će oni sutra nastaviti graditi bolje društvo.

U politici ste dosta aktivni, iako ste cijeli život zaposleni u privatnom sektoru. Koji je vaš posao i zašto ste uopće postali aktivni u političkom životu?

Radim u odvjetničkom uredu, a uz to sam pokrenuo vlastiti posao u turizmu.

Politika je poziv. Smatram da svojim angažmanom mogu poboljšavati živote mnogima dok privatnim poslom to uglavnom činim samo sebi. Nepravda me uvijek motivirala. Početak mog političkog angažmana seže u vrijeme studentskih izbora na Pravnom fakultetu u Splitu gdje sam kao osnivač i predsjednik studentske udruge Splitska debatna unija osnovao listu ‘Pravo može bolje’ s ciljem poboljšanja studentskog standarda. Riječ je bila o studentskim izborima koji su ostali zapamćeni po tada najvećoj izlaznosti u povijesti Sveučilišta. Shvatio sam da je važno tko glasa, ali najvažnije je kontrolirati one koji broje glasove. U meni je proradio bunt i SDP je bio logičan izbor jer su načela tolerancije, različitosti, uključivanja i solidarnosti moja temeljna uvjerenja, a SDP je baštinio baš te vrijednosti.

Damir Barbir

Malo tko o vama zna da ste jedan od autora pjesme za Hajduka. Kako je došlo do toga?

Hajduk je u srcu svim ljudima u Dalmaciji, a i mnogo šire. Dišpet je glavno obilježje kluba.

U 2011. godini bio sam revoltiran presijom i nepravdom koju je klub doživljavao pa je pjesma ‘Diže se jugo’ nastala kao naša mladenačka reakcija na odnos Hrvatskog nogometnog saveza, ali i države prema Hajduku i Splitu.

Za kraj, postoji li ikakva mogućnost da Damir Barbir postane SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita?

To je ipak u prvom redu pitanje za Predsjedništvo i Gradski odbor naše organizacije, a tek onda za medije.

Prioritet u svakom slučaju treba imati Goran Kotur kao legitimno izabrani predsjednik.

Ja se preuzimanja bilo kakve odgovornosti za bolji život građana, promociju ideja socijaldemokracije i solidarnosti te zaštite najugroženijih kao i borbe da svi imaju jednake startne pozicije, nikada nisam bojao.

Moja reakcija na članak je...
Vau
16
Haha
8
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
5
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime