U susret 89. Mrdujskoj regati razgovarali smo sa najuspješnijim kormilarom Mrduje, Brankom Širolom. U 80 godina života i  čak 55 nastupa sedam puta je bio prvi na najmasovnijoj hrvatskoj jedriličarskoj regati.

“Najveći mi je problem sastavit posadu. Neman više s kim jedrit, moja generacija polako odlazi na – drugi svit”

„Pape, pape“ – viče Dolfa priko Labuda. Da nije na brodu? Nije. Da nije u ovog drugog…? Nije. Biće u katakombama, tako mi zovemo misto di Pape meštruje. A evo ga, tu se on krije. Pape, triba te Joke…

Ažurna je Rudolfa, ćer od starog kalafata Branka Širole, boljeg jedriličara nego kalafata, ali ajde… Malo smo se litretali u Nemiri 5, sili u klupski kafić, barba Branko će počastit kavom. Dobro mislin, ima veliku penziju.

Pa barba Branko, 56. Mrdujska regata, dvi ste preskočili, značili počeli ste 1962. Godine. Jel se sićate svoje prve Mrduje?  I  sam sebi zvučin optimistično…– Ko će se toga sitit. A počeli smo na krstaše, drvenjake, Lutalicu, Mali brodić od pokojnoga Žarka Deškovića. Onda su došli moji brodi Nemir 4 i Nemir 5, renovirani Val 35. Na ovom zadnjem san 31. godinu. Puno, puno mora smo iscipali s njim i puno neveri, razbivenih jarboli. Kad si na moru nemoš reć, sad oću bonacu sad oću vitar. Kad puše tija bi da je bonaca, a kad je bonaca oćeš vitar. To je ta sudbina nas jedriličara ovisnika o jidrima i moru.

Sedam puta ste osvojili Mrdusjku regatu.

– Tako je od toga pet puta zaredon. Jedan put smo sa Zoričićem jedrili ispod ure vrimena.

Jel vam neka Mrduja posebno ostala u sjećanju?

– Ona prije ja misllin tri godine kad je puvala olujna bura pa je bilo privrnutih brodi, pravi nered na moru. Sa mnon je tu regatu jedrija, na žalost pokojni Lukša Cicarelli.

Vi ste baš legenda Mrduje, već dugo pravi labudaš.

– Je, ali san u mladosti prvo bija plivač u Jadrana. Ima san i neke dobre rezultate. I kad me trener stavija da plivan delfin umisto kraula reka san… Nije to za mene, iden tamo di je lakše. U to vrime smo se tukli ko će uvatit misto na Škatulu, takozvani Omladinac. Bilo je puno mladosti, svaki petak trening regata, međutim mi smo uz druženja i ribolov, pismu i priče guštali. Ali sve je to i brzo prošlo.

S kim ste rado jedrili na Mrduji ?

– A ne može se reć s kim san najrađe jer kad pogledan malo unazad kroz moje brode Nemire 4 i 5 prošlo je oko sto ljudi. Svaka Mrduja je imala drugu ekipu i ne mogu reć s kin san želija ili volija jedrit. Svi su mi bili dragi, međutin šta je… Najvažnije mi je bilo da onaj koji se vozi sa menon zna na brodu obavit posal profesionalno i dobro i da sa zadovoljstvom uđemo u cilj. Ali u zadnje vrime teško mi je skupit posadu. Grubo je reć ali… njih 14 je umrlo šta su jedrili samnom. Nedostaju mi, bili su vrhunski jedrličari. A mlađi se zabavljaju na neki drugi način.

Jel imate neku svoju taktiku za ovu regatu?

– Nema tu taktike. Zadnje tri, četri godine totalno griješin. Jedan put iden na Šoltu, mislin sad će meštral kad ono burin s Brača. Onda drugi put krenen put Brača, kad ono krene meštral sa Šolte… Ne znan. Svaka Mrduja mi je draga, izazovna i svaka je bezobrazna.

Ova će bit malo drugačija. Bez uobičajenog šušura.

– Čini se i meni ali svejedno mi je. Jedva čekan da se dignu jidra, opali hitac i da regata krene. Rezultat mi više nije bitan, ali isto san kupija nova jidra. Bitno mi je bit na moru i sa prijateljima, ljudima koji vole jedrenje. U ovin godinama važno je vratit se doma… haha

Zaključuje svoju priču barba Branko Širola, hodajuća legenda Mrdujske regate. Ja nekako virujen da ću ga još dugo godina gledat na svom Nemiru.

A ove godine 89. Mrduja kreće, umisto u subotu, dan posli u nedilju u 11 sati. Jako jugo opasno je za jedriličare, pa su svi na oprezu. Nema ni šušura isprid Labuda, ni proglašenja, nit se plaća kotizacija. Glupa korona ! Sve je on line. Brodovi dolaze iz porta direktno na start, odjedre i čim prođu cilj vraćaju se doma. Nema susreta sa starim prijateljima, onima koji vole i poštuju ludo more. Nema grljenja, nema puštat glasno muziku sa brodova. Nema glasno vikat: Zaorcaj, Polabandaj, Vira… Nema glasno srkat pivu. Virus je zajeban.

Ništa nema ove godine. Samo jedrenje i pobjednik Mrduje.

Možda stari barba Branko – osmi put?

Ipak će se ovogodišnja 89. Mrdujska regata krstaša jedriti u nedjelju!

Iskoristit će se rezervni dan za regatavanje, budući subotnja prognoza nije baš naklonjena jedriličarima – i puno kiše, ali i vjetra! Tako su organizatori ove najstarije i najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, splitski klub Labud odlučili „iskoristiti” pričuvni dan za planirano regatavanje.

Osim izmjene subote na nedjelju, sve ostalo ostaje isto.

Prijave se obavljaju isključivo online, a plaćanja kotizacija – nema!

Start je kao i uvijek, svih 89 godina, u 11 sati koji će biti označen s Regatnog broda podno splitskog Sustipana, startna linija duga jednu milju gdje će dojedriti posade bez prethodnog druženja na klupskom platou i sastanka kormilara. Sve naravno zbog epidemioloških mjera koje nam diktira korona vrijeme, pa neće biti ni službenog proglašenja pobjednika i dodjela pokala, kako bi se izbjeglo masovno okupljanje.

Pa će pokale najbolji morati preuzeti naknadno, a među pobjednicima u skupinama, nagrade čekaju i one koji su već godinama, bolje reći desetljećima vjerni Mrdujskoj regati. Prsten za 25 godina vjernosti ove godine će dobiti Dražen Tvrdić, zlatnu plaketu za 20 godina vjernosti zaslužili su: Ivo Bui, Jadran Gamulin, Davor Gojanović i Božidar Kovačić. Laureati za srebrnu plaketu, odnosno za 15 godina jedrenja na omiljenoj Mrdujskoj regati, su: Darko Bravić, Željko Knezić i Cvetko Nikolić, dok će brončanu plaketu za 10 godina jedrenja dobiti: Ivan Dražić Šegrt, Niko Jerković, Žarko Juraga i Darko Smrkinić. Mrdujsku povelju, za 5 godina vjernosti, preuzet će Ante Bezić, Tonči Čerina, Mihovil Gattin, Aleksandar Lipanović i Slavko Milinović.

Zaljubljenicima jedrenja tek preostaje da u nedjelju dojedre do splitske gradske luke, zaplove prema otočiću Mrduji udaljenom 11 nautičkih milja te okret i nazad prema Splitu, na ciljnu liniju, nakon 22 milje regatavanja i uživanja na moru!

Dok ostali mogu događaje na moru pratiti on-line!

Uz pomoć pametnih telefona i aplikacije KWINDOO sve posade imaju mogućnost prijave u tracking sustav, pa njihovo jedrenja tijekom regate cijela javnost može pratiti on-line, a bit će dostupne i fotografije s mora koje posade snime i pošalju putem aplikacije. Linkovi za Iphone su: kwindoo.com/track-iphone te za Android: kwindoo.com/track-android

Ujedno, sve posade koje odjedre 89. Mrdujsku regatu i Višku regatu po OPEN-u, a sudjelovale su i na Komiškoj regati, će se boriti i za vrijedan prijelazni pokal „Lukša Cicarelli kup”. Više o sustavu bodovanja je na linku:  http://bit.ly/2w4GGrI


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime