Ininu platformu Ivana D snimili na dnu Jadranskog mora, pogledajte kako izgleda

Šteta se zbraja u milijunimaINA-ina plinska platforma Ivana D koja je nestala u subotu, nađena je u četvrtak na dnu mora kraj Pule. Pronašla ju je posada broda Junak kojim je upravljala lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc, piše 24 sata.

– Uslijed naprezanja četiri nosača došlo je do pucanja i platforma je izgubila stabilnost. Savinula se i tako se polegla na dno. Svi sigurnosni sustavi uključeni su na vrijeme, ventili su bili zatvoreni, nije došlo do istjecanja ni zagađenja. Održavanje nije razlog ovog udesa. Slijedi istraga o događaju i analiza kako sanirati lokaciju. Koliko znam, dužni smo otegliti platformu i dodatno osigurati bušotinu. Šteta je oko 15 milijuna dolara, ali ima i vezanih šteta pa je na koncu veća. Izgradnja platforme je bila oko 12 milijuna dolara, a danas je i skuplja za 20-ak posto – rekao je u četvrtak operativni direktor Tvrtko Perković, javlja 24 sata.

Platformu je izgradila talijanska tvrtka Rosetti u brodogradilištu Viktor Lenac, a postavila ju je također talijanska tvrtka Eni koja je tad bila INA-in partner. INA će, osim 13 do 15 milijuna dolara koliko je vrijedna platforma, izgubiti i još nepoznatu svotu novaca za sanaciju.

Iz INA-e kažu da su jako male šanse da rekonstruiraju platformu, a još trebaju vidjeti hoće li postaviti novu platformu nad bušotinu ili će i nju zacementirati.

INA-ina nenastanjena platforma Ivana D nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepodne kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

Ekskluzivne fotografije i video zapis pogledajte na portalu 24 sata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
18
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime