IN MEMORIAM Prije 25 godina poginuo Tomislav Ivčić

Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu je u prometnoj nesreći poginuo zadarski glazbenik Tomislav Ivčić

Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu je u prometnoj nesreći poginuo zadarski glazbenik Tomislav Ivčić.


Bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih pa na dalje. Tijekom glazbene karijere se proslavio brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih kancona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka.

Među najpoznatijim pjesmama su “Otrov s tvojih usana“, “Kalelarga“, “Crna ženo najljepša si znaj“, “Bog neka ti prosti grijehe”, “Večeras je naša fešta” koja je postala svojevrsna himna Dalmacije. Tijekom Domovinskog rata, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku “Stop the war in Croatia” čiji je spot bio na raznim televizijskim mrežama diljem svijeta pa su dokumentarni isječci ratnih prizora u svijet poslali slike pravog stanja Hrvatske.

Zajedno s Mladenom Grdovićem, koji mu je bio veliki prijatelj, nastupa kao Duo Pegla. “Duo Pegla” izdaje kazetu koja se prodaje u rekordnih 400 tisuća primjeraka, a na kojoj je bila još i danas popularna pjesma “Mi imamos mnogos problemos”.

Ivčić se zadnjih godina života počeo baviti i politikom te postaje članom Hrvatske demokratske zajednice, za koju se u veljači 1993. i kandidira za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje na izborima i osvaja. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost, pogiba u prometnoj nesreći u kojoj je poginulo još troje ljudi. Četiri godine nakon što je otpjevao pjesmu “Tata vozi polako.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0