Nova linija za proizvodnju proizvoda za automobilsku industriju Salico, vrijedna 6,5 milijuna EUR puštena je danas u rad u tvrtki Impol – TLM-u, a predstavnicima te tvornice na prigodnoj svečanosti uručen je i certifikat EN 9 100, koji je podloga za razvoj avioindustrije u Impol grupi.

Na tom iznimno važnom događanju, kojim je okrenuta nova stranica u povijesti aluminijske industrije u Šibeniku budući da su stvoreni uvjeti za nove proizvode koji do sada nisu bili zastupljeni u šibenskoj tvornici, nazočni su bili Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva Republike Slovenije, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice, čelni ljudi Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika te brojni drugi uzvanici.

Kombibirana razrezna linija Salico namijenjena je obradi aluminijskih svitkova od 0.5 mm do 6 mm debljine, maksimalne širine 1.600 mm. Ima škare za uzdužno razrezivanje do maksimalno 40 rezova pri čemu je najuži 40 mm širine. Linija može proizvoditi glatke limove u paketima do dužine 6 m te obavljati kombinirano razrezivanje pri čemu se mogu proizvesti limovi širine 400 mm. Maksimalna brzina linije je 200 m/min.

Nova linija predstavlja proširenje proizvodnog programa Hladne valjaonice te omogućava proizvodnju cijelog spektra novih proizvoda koji su namijenjeni industrijskim kupcima i specijaliziranim tržištima u automobilskoj i avio industriji.

– Područje valjaonica unutar grupe Impol je u zadnja dva desetljeća moćno raslo. Počelo je godine 2002. s kupnjom tvrtke Impol – Seval, koja je danas jedna od najuspješnijih srpskih tvrtki. Program smo još dodatno nadogradili godine 2016. s temeljima tvrtke Impol – TLM i kupnjom proizvodnih kapaciteta nekadašnje tvrtke TLM Aluminium. Time postajemo sve konkurentniji na tržištu aluminijskih valjanih proizvoda. Zacrtali smo si i restrukturiranje programa u smjeru proizvodnje zahtjevnijih proizvoda, namijenjenih automobilskoj industriji u čemu vidimo veliki tržišni potencijal. Da bi uspješno zadovoljili potrebe tih kupaca, morat ćemo nadgraditi naše ljevaoničke kapacitete i sasvim stabilizirati kvalitetu proizvoda. Tome će pripomoći ova nova razrezna linija Salico s kojom ćemo povećati svoj asortiman proizvoda – istaknuo je Andrej Kolmanič, izvršni direktor Impol grupe.

Čulo se i kako Slovenija proizvede najviše aluminijskih proizvoda u svijetu po glavi stanovnika. Metalurgija kao takva je za Sloveniju od strateške važnosti. Grupa Impol je u zadnjih 40 godina dosegnula stalni rast i tako je postala najveći proizvođač aluminijskih proizvoda na području jugoistočne Europe. U 2018. godini proizveli su 250.000 tona proizvoda i ostvarili 727,6 milijuna EUR promet što ih je uvrstilo na ljestvicu pet najvećih slovenskih izvoznika.

– Dodana vrijednost po zaposlenom unutar grupe Impol u godini 2018. je iznosila 53.500 EUR što je za slovensku razinu zadovoljavajuće, ali u isto vrijeme moramo znati, da naši konkurenti iz zapada dosežu dvostruko bolje rezultate. Jedan od ključnih poslovnih uspjeha na tom području su inovativni proizvodi i materijali u koje se akumulira opsežno stručno znanje. Znanja nam ne manjka, ali trebamo prave uvjete kako bismo ih mogli ispravno iskoristiti i unovčiti – kazao je Kolmanič.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek istaknuo je na svečanom otvaranju linije rezanja u Šibeniku da investicije Grupe Impol značajno doprinose jačanju slovenskih
inozemnih ulaganja u inozemstvo.

– Grupa Impol je jedan od ključnih promotora gospodarskog razvoja u Sloveniji. Oni su peti najveći izvoznik, koji ostvaruje preko 90 posto prodaje na inozemnim tržištima. Neprekidno jačaju svoju konkurentnost kroz potragu za novim mogućnostima i novim tržištima, širenje prodajnih programa i, na kraju, ali ne i najmanje važno, kroz kontinuirano ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Ta su ulaganja značajna za daljnji rast gospodarske suradnje između Slovenije i Hrvatske. Trgovinska razmjena dosegnula je prošle godine 5,5 milijardi eura, 11 posto više nego u 2017. godinu. Vrijednost investicija slovenskih poduzeća u Hrvatskoj također raste i lani je iznosila 1,8 milijardi eura – kazao je.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva RH Mario Antonić pozvao je Slovence da nastave ulagati u Hrvatsku kazavši da su mu njegova vrata uvijek otvorena:

– Lijepo je kad se otvara nova proizvodna linija u lijepoj našoj, a ovo je primjer suradnje s prijateljskom zemljom, ali i primjer kako u Šibeniku ne živi samo turizam nego i ozbiljna industrijska proizvodnja, a ukupni rezultat je bolji život zajednice – naglasio je.

Uz kompletni popravak tople valjaonice, koji je jedan od najvažnijih strojeva u cijeloj grupi Impol potpuno su obnovili hladne valjaonice V22 u Impol – TLM-u, prešli na zemni plin na homogenizacijskim pećima, automatizirali peći, postavili novu ljevačku talioničku peć i nabavili još nekoliko manjih strojeva. Ukupna ulaganja grupe Impol u Impol – TLM su prešla iznos od 100 mil EUR, odnosno oko 740 milijuna kuna.

Impol – TLM trenutno zapošljava 420 radnika, a u planu su im , kako kaže Marijana Lažeta, direktorica tvrtke Impol – TLM i druge investicije.

– Priča o investicijama se ne završava ovdje. Za potrebe stabilnih zaliha sirovine počinjemo s projektom širenja ljevaoničkih kapaciteta, s kojim ćemo također proširiti program legiranja s povećanim kapaciteta lijevanog programa. Posebnu pozornost ćemo posvetiti legurama serije 2000 i 6000 koje i jesu najtraženije u automobilskoj industriji. Mi planiramo da ćemo novu ljevaonicu pokrenuti već početkom 2021. godine. Danas se borimo s pronalaženjem prikladno osposobljenog kadra kao i odgovarajućih vanjskih izvođača, jer to dvoje u lokalnom okruženju nedostaje. Zato želimo da zajedno budemo snažniji i zajednom vratimo industriji u Šibenikunekadašnji sjaj i da Impol – TLM bude prepoznat kao važan partner u lokalnom okruženju Šibenika i na nacionalnoj razini u Hrvatskoj – naglasila je Marijana Lažeta.

Nakon službenog dijela Zdravko Počivalšak, ministar gospodarstva Republike Slovenije i Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske pritiskom na dugme i službeno su u rad pustili liniju Silico koja uvodi šibenski Impol – TLM u novu, automobilsku djelatnost o kojoj se u Šibeniku desetljećima sanjalo.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime