Imotski: Sredstvima EU do suvremene opreme za proizvodnju vina kao i opreme za punjenje i etiketiranje boca

Poticaj osuvremenjivanju proizvodnje vina u Imotskoj krajini – 2.529


Uspješnom provedbom projekta “Povećanje konkurentnosti vinarije uvođenjem suvremene tehnologije za proizvodnju“, za koji su odobrena bespovratna sredstva na natječaju “E impuls”, tvrtka Jokan j.d.o.o. iz Imotskoga unaprijedila je prerađivačke kapacitete za proizvodnju vrhunskih i kvalitetnih vina. Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 508.904,06 kn, od čega udio financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 300.000,00 kn.


Cilj projekta je povećati obim proizvodnje vina uvođenjem suvremene opreme za proizvodnju, proširiti proizvodni asortiman i povećati udio na tržištu vina. Projektom se rješava nedostatak kapaciteta za proizvodnju kvalitetnog i vrhunskog vina za ciljne segmente hotela i restorana na domaćem i inozemnom tržištu, povećava produktivnost rada i cjenovna konkurentnost proizvoda.

Sredstvima iz EU fondova sufinancirana je nabava suvremene opreme za proizvodnju vina, te oprema za punjenje i etiketiranje boca. Nabavom pneumatske preše, pločastog filtera, pumpe i inoks cisterni povećat će se kapaciteti vinarije i unaprijediti tehnološki procesi prešanja, filtracije, fermentacije i dozrijevanja vina, dok će se nabavom punilice, etiketirke i čepilica za boce modernizirati proces finalizacije proizvodnje vina, povećati kvaliteta proizvoda i ojačati robna marka vina Jokan.

Projektom je uvedena nova, modernija tehnologija u prerađivačke kapacitete vinarije čime se cijeli proizvodni proces podiže na višu tehnološku razinu. Nova tehnologija proizvodnje omogućit će bolju kakvoću vina, veću efikasnost proizvodnje, proizvodnju novih proizvoda, porast prihoda od prodaje i povećanje konkurentnosti vinarije na domaćem i inozemnom tržištu.

Zadržavanje tehnološke prednosti u odnosu na konkurenciju je posebno važno u proizvodnji vrhunskog crnog vina Jokan Cuvee i Jokan barrique cuvée, te kvalitetnih vina Jokan Kujundžuša, Jokan Chardonnay i Jokan Rose.

Rezultati projekta će omogućiti rast prodaje ciljnim grupama restorana i hotela na dalmatinskom tržištu, geografsku ekspanziju na druge regije u Hrvatskoj i povećanje izvoza u Njemačku i druge zemlje Europske unije. Povećanje obima prodaje će se postići širenjem proizvodnog asortimana i povećanjem cjenovne konkurentnosti vina kroz smanjenje operativnih troškova proizvodnje.Dodana vrijednost projekta izražena je kroz otvaranje novih radnih mjesta, jačanje proizvodnog  sektora i doprinos povećanju udjela Splitsko-dalmatinske županije u BDP-u na nacionalnoj razini.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke Jokan j.d.o.o.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime