IMA SVE ŠTO MLADIMA TREBA Pogledajte kako izgleda Sveučilišni tehnološki centar na Spinutu

Rekonstrukcija stare zgrade počela je u svibnju 2019. godine, a objekt je svečano otvoren 25. rujna 2020. godine.


Na Spinutu je, u zgradi nekadašnjeg studentskog doma, nedavno otvoren Sveučilišni tehnološki centar. Opremljen je po najzahtjevnijim svjetskim standardima, a voditelj centra je prof. dr. sc. Sven Gotovac.


Sveučilište u Splitu pokrenulo je i prijavilo projekt “Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu”, čime je predviđena rekonstrukcija stare zgrade Doma u moderan, suvremeno opremljen tehnološko inovacijski centar sa svom potrebnom infrastrukturom. Vrijednost mu je 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima EU fondova. Rekonstrukcija stare zgrade počela je u svibnju 2019. godine, a objekt je svečano otvoren 25. rujna 2020. godine.

Na prva dva kata smješteno je 26 potpuno opremljenih ureda kapaciteta do 3 radna mjesta. Svi su klimatizirani te pokriveni brzim internetom i telefonskom vezom. Modularan dizajn omogućava širenje ureda zahvaljujući pomicanju montažnih zidova, pa će se lako moći smjestiti i devet ljudi, pa čak i više.

Mlade tvrtke tu će moći boraviti najviše tri godine, što je svojstveno inkubatorima. Nakon toga se više ne smatraju startupovima već trebaju tražiti nove, veće poslovne prostore, primjerice u planiranom Tehnološkom centru na Dračevcu.

Nasuprot uredskih prostora malaze se sale za sastanke različitih veličina. Opremljene su suvremenom prezentacijskom i komunikacijskom opremom što im omogućava i održavanje sastanaka na daljinu.

Ideja je bila stvoriti neformalno okruženje za rad, druženje i razmjenu ideja. Svaki kat ima svoju kuhinju i lounge prostor s play stationom, informatičkom opremom, televizijom, ležaljkama i kaučima. Na prvom katu se nalazi i mala teretana s nekoliko sprava i prostorom za tuširanje. Tu zapravo možete boraviti cijeloga dana, a da ne poželite izići.Zajednički otvoreni poslovni prostor (COWORKING) od preko 160m2 nalazi se na drugom katu zgrade. To je mjesto susreta, ne samo kreativaca, startupova, freelancera i profesionalaca općenito, nego i ugodno i vrhunski opremljeno mjesto za sklapanje prijateljstava, dijeljenje znanja, pozitivne energije i ideja koje nerijetko prerastaju u nove poslovne prilike. Namijenjen je za najam digitalnim nomadima kojima je Split sve privlačniji. Mogu ga koristit nekoliko sati, dana ili mjeseci, ovisno o tome koliko se planiraju zadržati u gradu.

Unutar Tehnološkog centra nalaze se i tri multifunkcionalne konferencijske dvorane, za sve vrste konferencija, prezentacija ili radionica. Raspolažu svom potrebnom audio vizualnom i tehničkom opremom.Velika konferencijska dvorana kapaciteta preko 100 mjesta namijenjena je za veće događaje. Ima i pretprostor sa šankom za neformalna druženja, a direktni ulaz sa ceste osigurava joj vrlo dobru pristupačnost. Tu će se organizirati i odvijati razni kongresi, poduzetnički kafići i meetupi.

Za vrijeme Covid19 krize u ovom prostoru se, sukladno strogim epidemiološkim mjerama, uspješno održala STARTit IT Startup Akademija u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije. 15 timova je sa svojim mentorima prošlo program poduzetničke edukacije namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu.

Uz veliku salu za sastanke, odmah do nje, nalazi se i jedna manja sa 40-ak mjesta namijenjena manjim okupljanjima i radionicama, kao i pratećim događanjima u velikoj dvorani.

Treća najmanja, ali posebna konferencijska dvorana je u nadgrađu na trećem katu. Na krov opremljen ležaljkama i suncobranima korisnici mogu dolaziti svaki dan.

Zgrada je “pametna”, njom se upravlja s jednog mjesta, otvaranje svih vrata i pristup korisnika je moguć jedino uz čip kartice. Čak je i fasada “pametna”, dizalica topline te prava solarna elektrana na krovu objekta koja pokriva veliki dio potrošnje električne energije. Objekt je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Ima dizalo, kao i taktilne crte vođenja namijenjene kretanju slijepih i slabovidnih osoba te posebna računala za takve korisnike.

Stanarima je na raspolaganju i hardverski laboratorij. Smješten je u prizemlju zgrade, površina mu je 30m2, kapacitet do 8 radnih jedinica. A ima svu opremu koja mladom inovatoru može pomoći –  oprema za hardware laboratorij CNC stroj s laserskom glodalicom, 3D printer,  A0 ploter, mobilni i tablet uređaji, set za VR (virtual reality), mini robotski set i dron.

Za uspjeh mladih startupa, inkubatora nije dostatna samo ova izvanredna infrastruktura. Put do uspjeha zahtjeva i mentoriranje, edukaciju i savjetovanje koje uz razmjena znanja i ideja te povezanost koja se ovdje stvara predstavlja neprocjenjivu vrijednost koja se potom reflektira u održivosti poslovanja i ostvarenim prihodima.

Zbog toga je u prizemlju zgrade akcelerator ured i poduzetnički centar koji će nuditi stručnu i pravnu pomoć u stvaranju i razvoju novih poduzetnika, savjetovanje u dobivanju i osiguravanju važnih financijskih sredstava, baš kao i pomoć pri rješavanju drugih problema na poduzetničkom putu.

Sveučilište u Splitu i lokalna uprava prepoznali su važnost, ali i osjetljivost ove problematike. Tako je Splitsko-dalmatinska županija prije četiri godine pokrenula projekt ICT Županija u suradnji s FESB-om i PMF-om.

Grad Split prepoznao je potrebu da pomogne mladim ljudima te je pokrenuo „Programa inkubacije i edukacije za razvoj poduzetništva i start-upa visokotehnoloških industrija“ kroz koji je planirano sufinanciranje dijela troškova razvoja inovativnih ideja u ukupnom iznosu od 970.000,00 kn.

Sveučilište u Splitu, koje provodi postupak dodjele potpora, pripremilo je svu potrebnu natječajnu dokumentaciju te se uskoro očekuje raspisivanje natječaja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime