Sve je veći broj zemalja koje Hrvatsku, a osobito srednju Dalmaciju stavlja na crvenu listu. Dobre najave posezone, preko noći su otišle u “vjetar” i veliki dio turista već je napustio Dalmaciju iako gostiju i dalje ima. No kolovoz je, barem do posljednjih zbivanja, ostvario neočekivano dobre rezultate i na obali i na otocima.

Dobar turistički kolovoz na Braču potvrdio nam je Ivan Cvitanić, direktor TZ Grada Supetra.

Ivan Ive Cvitanić

Možemo biti zaista zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom odnosno onim dijelom koji se dogodio. Polovica srpnja i cijeli kolovoz bili smo odlično popunjeni, nešto malo manje od 80% lanjskog turističkog prometa. U petak je na području grada Supetra bilo oko 2200 turista no pravi učinak mjera na turistički promet koje su donijele zemlje u okruženju znat ćemo tek kroz nekoliko dana. Najave za rujan su još uvijek dobre no rezultati će isključivo ovisiti o odlukama zemalja iz kojih nam inače dolazi najveći broj turista – otkriva nam Cvitanić.

Nadodaje da je u prva dva tjedna kolovoza na području Grada Supetra bilo registrirano 10.402 dolaska turista što je 88% od istog razdoblja lani. Ostvareno je 73.687 noćenja što je 80 posto lanjskog rezultata.

– U razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza 2020. ostvareno je 26.414 dolazaka turista (44%) te 188.313 noćenja, što je 47 posto u odnosu na lani.

U dosadašnjem dijelu turističke 2020. grad Supetar imao je najviše domaćih gostiju, a potom gostiju iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Mađarske – zaključuje Cvitanić.

“Najbolje su prošle vile s bazenima”

Markito Marinković, direktor TZ Općine Bol, otkrio nam je turističke brojke za ovaj dio Brača.

– U kolovozu smo ostvarili 110 tisuća noćenja, što je na oko 62 posto lanjskih turističkih rezultata.

Na razini cijele godine od početka godine, od 1.1. do kraja kolovoza ostvarili smo 41 posto lanjskog prometa. Mogu kazati da je najbolji rezultat ostvario privatni smještaj, osobito vile s bazenom.

Ne znamo što će dalje biti. Zatvaraju nas Slovaci, Mađari… Najave nisu ohrabrujuće. Ipak, u Bolu trenutno boravi 1800 gostiju. Žao nam je što su najave za posezonu bile dobre, no posljednja događanja su sve promijenila.

Europa se zatvara, ne samo prema nama, nego općenito, štite sebe, mi tu ništa ne možemo – kazao nam je Marinković.

Kako danas izgleda stanje na plažama u Bolu, pogledajte u fotogaleriji.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime