I TO BAŠ UOČI BLAGDANA Raste cijena svinjetine

Sve skuplju svinjetinu Hrvati sve manje jedu - svega 33 kilograma po stanovniku.


Svinjetina u Hrvatskoj sve je skuplja. Zbog afričke svinjske kuge porasle su cijene, a Hrvatska sve više uvozi – najveći je uvoznik u Europskoj uniji. Manja je proizvodnja, ali i potrošnja.


Iako su cijene svinjetine porasle, na tržnicama se i dalje čeka u redu. U Hrvatskoj je sve manje svinja, ali i sve manje svinjokolja. U budućnosti bi ta tradicija mogla izumrijeti. Porasle su i cijene bravaca, ali ne svuda.

– Cijele ove godine u porastu je cijena svinjetine, zbog afričke svinjske kuge u Kini, koja je jedan od najvećih potrošača u svijetu. Cijena svinjetine je po selima uglavnom fiksna. Međutim, mesna industrija dosta oscilira. Unazad godinu dana u ovo doba smo prodavali po 9 kuna žive svinje mesnoj industriji, a sad je to negdje 12 kuna + PDV – rekao je za Novu TVGoran Jančo iz Saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske.

Prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno više od 58 tisuća tona svinjskog mesa, izvezli smo više od 7 tisuća tona, a uvezli više od 87 tisuća tona. Hrvatska je po stanovniku najveći uvoznik u Europskoj uniji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime