“I Split spašava svit”: Žrtve nasilja su sve više muškarci, djeca, čak i starije osobe

Posebno zabrinjava sve više nasilja u ovo teško doba pandemije COVID-a


Grupa građana okupljena u Inicijativi ‘I Split spašava svit’, koja djeluje od 15. ožujka 2019. godine, nastavlja s akcijama upozoravajući institucije o hitnosti pojačavanja svih snaga i mjera u borbi za zdravije društvo, sa što manje nasilja.


Za razliku od prve godine, prošlogodišnja planirana okupljanja građana na ovu temu su izostala zbog epidemioloških razloga, no u međuvremenu su se predstavnici Inicijative sastali s najvišim predstavnicima lokalne vlasti, na čelu sa županom Blaženkom Bobanom, apelirajući na sve institucije društva.

– Nasilje se na žalost događa svaki dan i koliko god se trudili ne slušati, čitati, gledati crne vijesti oko nas, one su tu na svakom koraku, dok živimo, radimo, putujemo, školujemo se…. poručuju iz Inicijative. Statistike kažu kako je znatno više žrtava među ženama, no među žrtvama su i muškarci, te često i djeca, a na žalost i sve više nasilja nad starijim osobama.

Posebno zabrinjava sve više nasilja u ovo teško doba pandemije COVID-a, jer su uobičajeno teški uvjeti rada u hitnim službama dodatno opterećeni širenjem pandemije, kao i nevjerojatni rastući trend nasilja na društvenim mrežama.

Policijski podaci kažu da je u prva tri mjeseca prošle godine MUP evidentirao 2055 prekršaja i 339 kaznenih djela obiteljskog nasilja, što je za 37 posto više prekršaja i za čak 57 posto više kaznenih djela nego u isto vrijeme 2019. godine. Ovu statistiku čine i prvi tjedni izolacije zbog pandemije, a to je bio tek početak, nedavne statistike nam govore kako je obiteljsko nasilje poraslo za čak 40 posto, a obitelj je, stalno to ponavljamo, temelj svakog društva. Kad već govorimo o statistici, zabrinjava sve veći broj tzv. sivih brojki, slučajeva koji se ne prijavljuju, kako u obiteljima, tako i na radnim mjestima, te ostaju u četiri zida. – poručuju iz Inicijative.

Na žalost, potres na zagrebačkom području u proljeće prošle godine te katastrofa na Baniji na samom kraju prošle godine donijela je i novi val nasilja.Splitsku Inicijativu ‘I Split spašava svit’ od početka podržava susjedna Šibensko-kninska županija s Udrugom ‘Nepokorne’ provodeći niz edukativnih akcija diljem Hrvatske.

Zahvaljujemo na logistici i podršci MUP – u RH, PU Splitsko dalmatinskoj, KBC Split, Splitsko dalmatinskoj županiji, JGP ‘Promet’ koji se i ovaj put, kao i 16.ožujka 2019. te tijekom prošle godine i pri kraju prošle godine, jučer, priključio akciji svjetlećim natpisima na autobusima ‘I Split spašava svit’.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime