I NEBO JE PLAKALO U SPLITU Na Lovrincu pokopan legendarni dalmatinski maestro: “Bio je i svojevrsna glazbena škola”

Maestro Smiljan bio je i svojevrsna glazbena škola, budući da u Selcima i dandanas u svakoj obitelji ima makar jedna osoba koja zna čitati note


Na splitskom groblju Lovrinac pokopan je maestro Dragan Smiljan, poznati dugogodišnji dirigent i aranžer.


Preminuo poznati dalmatinski maestro: “Dragi Maestro, fala Van od srca za sve skupa provedene dneve, hvala Vam za sve što ste učinili za moja Selca…”

Ispraćaj je održan uz kraći crkveni ceremonijal, u okviru kojega je Nikica Jurun Kajzer otpjevao starinski napjev poslanice iz mise za mrtve, koji se i danas pjeva u Selcima na Braču, gdje je maestro Smiljan proveo punih zadnjih 30 godina života. Od uglednog maestra oprostio se Siniša Vuković, književnik i publicist, te njegov učenik i dugogodišnji glazbar. Prisjećajući se njegovog života i rada Vuković je pored ostalog rekao:

“Istinski gospodin”

– Premda je bio rođen u Varaždinskim Toplicama, maestro Dragan Smiljan proživio je umjetnički život u Splitu, povezavši ujedno i profesionalnu i amatersku glazbenu aktivnost. Bio je zadnji šef-dirigent Vojnog orkestra na Gripama, danas Orkestra HRM-a, a godinama je dirigirao i na Splitskom festivalu. Međutim, iako je bio vojnik, bio je duboko svjestan kako se ispod obrazine discipline i uniforme mora nalaziti lice čovjeka, zbog čega ga svi njegovi suradnici pamte kao istinskoga gospodina. Vodio je limenu glazbu u Žrnovnici, a u Selca na Braču došao je još 1990. godine, gdje se nedugo zatim i naselio, preminuvši kao naturalizirani Bračanin.

Neko je vrijeme vodio glazbu i tamburaški orkestar i u Supetru. Maestro Smiljan bio je i svojevrsna glazbena škola, budući da u Selcima i dandanas u svakoj obitelji ima makar jedna osoba koja zna čitati note. Osobno, od njega sam jako puno naučio o puhačkom orkestru i instrumentaciji, a mogu njemu zahvaliti i što se i sam bavim glazbom, jerbo je upravo on bio onaj koji je u meni usadio glazbenu klicu – zaključio je Vuković.Među onima koji su ispratili maestra Smiljana primijećeni su estradni umjetnik Matko Jelavić, sadašnji dirigent Orkestra HRM-a Tonći Ćićerić, te brojni njegovi suradnici i kolege. Urna je položena u obiteljsku grobnicu uz vojne počasti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
17
Haha
3
Hagić
6
Hmmm
5
Plač
117
Grrr
11
Molim?
11

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime