Hvarska škola trijumfirala na prvom Copernicus Hackathon natjecanju u Zagrebu: Aplikacije im pomele konkurenciju

mlada ekipa iz Srednje škole Hvar je svoje mjesto našla u obje kategorije te naposljetku ostvarila potpuni trijumf


U prostorijama Sveučilišnog računskog centra (SRCE) u Zagrebu održano je premijerno Copernicus Hackathon natjecanje, u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


 

Copernicus je program Europske unije za opažanje Zemlje iz svemira, gdje se kroz otvaranje pristupa satelitskim podacima nastoji potaknuti razvoj prosperitetnih zanimanja 21. stoljeća – svemirske tehnologije i geoinformatike. Kroz tzv. “hackathon” natjecanja nastoji se potaknuti sudionike na razvoj ideja i novih aplikacija u gospodarstvu temeljenih na satelitskim podacima. Mogućnost sudjelovanja na Copernicus Hackathonu u Zagrebu bila je otvorena za srednjoškolsku i profesionalnu kategoriju, a mlada ekipa iz Srednje škole Hvar je svoje mjesto našla u obje kategorije te naposljetku ostvarila potpuni trijumf.


StoryMap
aplikacija “Plame(ni) škoj”

Učenici 3. razreda Srednje škole Hvar – Miko Knezović, Gabrijela Jurić, Šime Vidmar te Nives Ivanković kreirali su StoryMap aplikaciju “Plame(ni) škoj”. Koristeći satelitske i terenske podatke analizirali su prostorni obuhvat i posljedice velikog požara koji je zahvatio otok 2003. godine, usporedili ih s današnjim stanjem te iznijeli modele održivog predviđanja i praćenja požara u budućnosti čime su osvojili nagradu za najbolji rad u kategoriji razvoja aplikacija u šumarstvu i poljoprivredi napravljenih u ArcGIS Online okružju.

Njihov mentor Antonio Morić-Španić, nastavnik geografije i geoinformatike, sa svojim se CROGIS timom natjecao u profesionalnoj kategoriji.Njihova aplikacija “Green ISLAND App“, nakon stručne procjene žirija, ocijenjena je kao najbolja među razvijenim aplikacijama u profesionalnoj kategoriji. U suradnji s još troje mladih stručnjaka, razvijeno je programsko rješenje za održivo upravljanje i revitalizaciju ruralnih područja Grada Hvara.Obnova napuštenih otočnih područja

Koristeći satelitske podatke, aplikacija identificira najvrjednije prostorne lokalitete za uzgoj autohtonih poljoprivrednih kultura (lavanda, vinova loza, rogač, maslina) te sadnju šumskih vrsta (dalmatinski crni bor, pinija, primorski bor i dr.) na području Grada Hvara.

Cilj ideje je motivacija lokalnog stanovništva za revitalizaciju i obnovu napuštenih otočnih ruralnih zona te demografska i ekonomska revitalizacija najvrjednijih dijelova otoka Hvara.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime