Proslava zavjetnog blagdana sv. Prošperasuzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, koji se obilježava danas, 10. svibnja, tradicionalno je započela jučer svečanom večernjom misom u katedrali sv. Stjepana, dok se danas u 18 i 30 sati održava svečana sveta misa s procesijom na Pjaci, uz sudjelovanje hvarskih bratovština.

Večeras će u hvarskom kazalištu biti upriličeno i zatvaranje 23. Festivala igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić s početkom u 19 sati, kada će biti proglašeni pobjednici ovog međunarodnog festivala koji je okupio sudionike iz 19 zemalja svijeta.

Na sam blagdan sv. Prošpera, koji se obilježava od 1671. godine, kada su svečeve relikvije donesene iz Rima, tradicionalno se održava fjera na glavnom gradskom trgu. Tako će  danas od 10 do 17 sati, u organizaciji udruge „Forske užonce“ 20-ak izlagača, otočkih proizvođača, obrtnika, ugostitelja, udruga izložiti svoje proizvode na štandovima na Pjaci, a pridružit će im se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar te aktivisti Crvenog križa.

Također, u galeriji Arsenal večeras će Osnovna škola Hvar, povodom Dana škole, otvoriti likovnu izložbu na temu „UNESCO na mom otoku“.

Proslava blagdana bit će zaokružena tradicionalnim gastronomskim natjecanjem „Dobar kus“ u Arsenalu, koja će u organizaciji Udruženja obrtnika otoka Hvara okupiti dvadesetak hvarskih ugostitelja te uz izbor najboljeg restorana, Hvaranima i gostima predstaviti bogatu gastronomsku i enološku ponudu našeg otoka.

Danas se održava i press konferencija Turističke zajednice grada Hvara i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Naime, prepoznavši intenzivni razvoj te izuzetne rezultate i rast turističkih pokazatelja destinacije, o čemu svjedoči prošlogodišnje obilježavanje 150 godina organiziranog turizma, UHPA je grad Hvar odabrala za domaću destinaciju 2018./2019. godine.

Tjedan će biti završen svečanim Kazališnim balom povodom otvorenja obnovljenog Hvarskog kazališta, u nedjelju, 12. svibnja, s početkom u 20 i 30 sati. Po uzoru na svečane plesove koji su se redovito održavali u najstarijem komunalnom kazalištu Europe, događanja organizira Grad Hvar u suradnji s Folklornim društvom „Šaltin“, uz poziv svim generacijama Hvarana da se svojim sudjelovanjem na svečanom plesu ožive vremena kada je kazalište bilo mjesto sličnih svečanosti te unesu novi duh zajedništva u povijesni prostor Hvara.

Nakon ovog bogatog tjedna svibanj u Hvaru nastavlja se međunarodnim festivalom „Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran“ u organizaciji Turističke zajednice grada Hvara i Grada Hvara. Festiva će od 22. do 25. svibnja okupiti vrhunske kuhare iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske. Ekskluzivni gost festivala je Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants.

Na kraju mjeseca, 26. svibnja u kazalištu hvarski dizajner Toni Carić Rico predstavit će modnu reviju Théâtre de la Mode/Kazalište mode.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime