HRVATSKI ZNANSTVENIK OTKRIO “Lijek za rak pluća stiže za 6 do 12 mjeseci!”

Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, jedan od sudionika velike međunarodne koferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika.


Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni, Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni.

– Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile sto posto sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za šest do dvanaest mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi – rekao je Štagljar, prenosi N1.

Inače, na velikoj međunarodnoj konferenciji raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima te njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

– Čuli smo predivno predavanje Terencea Rabbittsa sa sveučilišta o Oxfordu koji je prvi puta pokazao novi lijek protiv tumora koji su uzrokovani mutacijama u k-rast proteinu. Radi se o stvarima koje će sudionici naše konferencije prvi puta čuti općenito u svijetu pa će sigurno otići zadovoljno s kongresa – kazao je Štagljar.

Na kraju razgovora pitanje za prof. Štagljara bilo je ima li kakav recept za hrvatsku znanost. – To mi pitanje postavljaju svi. Hrvatska znanost bi mogla funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani, na Zapadu, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Americi. Znanost treba dati u ruke najboljima i to je jedini recept koji imam za uspješnu provedbu znanstvenog plana u Hrvatskoj – preporučio je Štagljar u Dnevniku HRT-a.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0