Hrvatska udruga ugovornih ordinacija pozvala je novog ministra zdravstva da donese odluku kojom bi uredio sustav primarne zdravstvene zaštite. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Pozivamo g. Ministra izv.prof.dr.sc. V. Beroša na donošenje Odluke o najvišem iznosu zakupnine jedinice zakupa, kako bi uredio sustav primarne zdravstvene zaštite u kojem svaka županija i svaki grad donose svoje Odluke o visini zakupnine.

Naime ugovorne ordinacije dio su javnog zdravstva , jedini izvor financiranja je HZZO koji refundira troškove hladnog pogona ordinacija pa i zakupa jedinice zakupa u iznosu od 1250,00 kn mjesečno. Županije i gradovi donose Odluke o visini zakupa prostora od 1-4000,00 kn iako ugovorni liječnici zdravstvenu uslugu ne naplaćuju od osiguranika već od HZZO-a. Dakle svi dobivamo jednaka sredstva za zakup jedinice zakupa. Županije i gradovi posebno naplaćuju i opremu ordinacija, što je protuzakonito, jer opremu nabavljaju iz decentraliziranih sredstava i sredstava fondova EU.

Dakle to su bespovratna sredstva i naplata opreme je protuzakonita. Pozivamo g. Ministra da zaustavi daljnje protuzakonito djelovanje županija i gradova te daljnje urušavanje zdravstvenog sustava.

Ne pokrene li se promjena postojećeg stanja morat ćemo planirati daljnje korake.”, stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica udruge dr.med.spec. Josipa Rodić.