Maske treba redovito prati. Važno je da ih uvijek pravilno skidate i perete ruke nakon što ste dodirivali korištenu masku. Schi Tech Daily donosi upute za čišćenje maski koje je donio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC, prenosi tportal.

Kako očistiti nošenu masku?

U perilici rublja: Masku možete prati zajedno s drugim rubljem u perilici. Prilikom pranja koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja, na najvišoj mogućoj temperaturi vode koja odgovara materijalu koji se pere.

Ručno pranje: provjerite je li izbjeljivač koji imate pri ruci uopće namijenjen dezinfekciji. Neki proizvodi za izbjeljivanje, poput onih dizajniranih za sigurnu uporabu na obojenoj odjeći, možda nisu prikladni za dezinfekciju.

Korištenje izbjeljivača

Upotrijebite izbjeljivač koji sadrži između 5,25 i 8,25 posto natrijevog hipoklorita. Nemojte koristiti sredstvo za izbjeljivanje ako postotak nije u tom rasponu ili nije naveden. Pazite da proizvodu za izbjeljivanje nije istekao rok trajanja.

Nikada ne miješajte kućanski izbjeljivač s amonijakom ili bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje.

Osigurajte odgovarajuću prozračnost prostorije.

Kako napraviti otopinu?

Otopinu za dezinficiranje nošenih maski napravit ćete tako što ćete umiješati četiri žličice izbjeljivača po litri vode sobne temperature.

Maske umočite u otopinu za izbjeljivanje i ostavite da stoje pet minuta. Maske potom temeljito isperite hladnom vodom ili vodom sobne temperature, a otopinu bacite u zahodsku školjku. Nakon toga maske obavezno osušite.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime