Trogirski HDZ “drvljem i kamenjem” po gradonačelniku: “Zgroženi smo Bilićevim činom!”

"Zgroženi smo ovakvim postupkom gradonačelnika Bilića, kojim je iskazano nepoštivanje žrtve svih poginulih za domovinu, ali i povreda kako živućih branitelja tako i roditelja poginulih branitelja" - kažu u trogirskom HDZ-u

Grad Trogir je danas službeno obilježio Dan državnosti. Novoizabrani trogirski gradonačelnik Ante Bilić građanima je uputio čestitku:


Drage Trogirke i Trogirani, čestitam vam Dan državnosti!
Prije 26 godina Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Tada je počelo građenje naše moderne države koje još traje, a siguran sam da ćemo u budućnosti postati još snažnije, stabilnije i socijalno osjetljivije demokratsko društvo. Danas smo položili vijence na spomenik poginulim braniteljima u crkvi Sv. Sebastijana i na centralni križ na groblju. Hvala svima koji su utkali svoj trud i živote u stvaranje Hrvatske.
Još jednom – svima sretan Dan državnosti!”

Ipak, čini se da se trogirskom HDZ-u, koji će sljedeće četiri godine biti u oporbi, nije svidjelo službeni protokol proslave. Smatraju da je obilježavanje Dana državnosti u Trogiru, u režiji Grada Trogira, na čelu s gradonačelnikom Antom Bilićem, bilo sramotno.

Priopćenje, kojega potpisuje predsjednik trogirskog HDZ-a, Sandro Hribar, prenosimo u cijelosti:

Danas kada širom Hrvatske slavimo Dan državnosti, obilježavajući tako 26. obljetnicu od proglašenja neovisnosti i suverenosti naše države, a sve u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja, Hrvatska Demokratska Zajednica Trogir, ovim želi ukazati na sramotnu organizaciju obilježavanja ovog blagdana u Trogiru, u režiji Grada Trogira, na čelu sa gradonačelnikom Antom Bilićem.

U prigodi obilježavanja tako važnih datuma i blagdana, uvijek se sjetimo onih koji su položili nesebično svoj život na oltar domovine, te im odamo počast polaganjem vijenaca, a uz to, kako nalažu običaji i kršćanska tradicija, molitvom za njihovu dušu uzdignemo takav čin na višu, duhovnu i svetu razinu kakvu zaslužuju.


Uvijek do danas, Grad Trogir i gradonačelnik, kao dio službenog protokola obilježavanja Dana državnosti, pozivali bi i svećenika koji bi predvodio molitvu svih okupljenih oko središnjeg križa na gradskom groblju u Trogiru. Nažalost, svi okupljeni na istom mjestu, danas, 25.6.2017. na Dan državnosti nisu mogli svoje molitve usmjeriti ka onima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i nezavisne Hrvatske države, jer službeni protokol grada Trogira, na čelu sa SDP-ovim gradonačelnikom Antom Bilićem nije na čin polaganja vijenaca kao dio obiježavanja Dana Državnosti, pozvao svećenika.

Vjerujemo da su svi koji su se u ovoj prigodi zatekli pored središnjeg križa na gradskom groblju u Trogiru, bili jednako zgroženi ovakvim postupkom gradonačelnika Bilića, kojim je iskazano nepoštivanje žrtve svih poginulih za domovinu, ali i povreda kako živućih branitelja tako i roditelja poginulih branitelja.Poštujući značaj ovog dana i trenutka odavanja počasti, kao i osjećaje svih okupljenih, posebice branitelja i predstavnika roditelja poginulih branitelja trogirskog kraja, izaslanstvo HDZ-a Trogir je u tišini odalo počast polaganjem vijenaca.

Koristimo ovu prigodu da prezentiramo svekolikoj javnost kolika je ideološka zasljepljenost gradonačelnika Bilića i koliko je njegovo nepoštivanje poginulih branitelja, njihovih roditelja, suboraca, crkve i svih građana Trogira, kada niti na jedan od najvećih hrvatskih blagdana nije u stanju pozvati svećenika radi pijeteta i dostojanstvenog obilježavanja uspomene na sve poginule za Republiku Hrvatsku.

Zgroženi ovim činom, želimo vjerovati kako će u prvoj slijedećoj prigodi, odnosno kada budemo obilježavali Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, gradonačelnik i njegovi partijski drugovi ipak smoći snage i organizirati tu prigodu kako nalaže tradicija, običaji i kršćanska vjera.

Ukoliko ipak ne smognu snage zatomiti ideologiju i nastave obezvrijeđivati uspomene na poginule hrvatske branitelje, HDZ Trogir će u vlastitoj organizaciji isto napraviti onako kako smo to radili oduvijek, uz svećenika i molitvu.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0