Hakeri su u aplikaciju za razmjenu poruka WhatsApp uspjeli instalirati softver koji je nadzirao ciljane korisnike, javlja BBC.

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, priopćio je kako je hakerski napad bio usmjeren samo na “odabrani broj” korisnika i da su ovoga petka riješili problem, odnosno onemogućili njihov daljnji nedozvoljeni nadzor.

Zamolio je u ponedjeljak sve svoje korisnike, kojih je oko 1,5 milijarda, da iz dodatne predostrožnosti ažuriraju aplikacije.

Hakerski napad otkriven je ranije ovog mjeseca, a softver je proizvela izraelska sigurnosna tvrtka NSO Group.

Kako su ga izveli?

Hakeri su putem glasovnog poziva WhatsAppa nazvali ciljni uređaj. Čak i ako korisnik nije odgovorio na poziv, softver za nadzor bio bi u tom trenutku automatski instaliran, a podaci o samom pozivu često bi nestali iz evidencije poziva na uređaju.

WhatsApp je za BBC izjavio kako je njegov sigurnosni tim, čim je otkrio hakerski napad ranije ovoga mjeseca, odmah obavijestio nadležne udruge za ljudska prava, sigurnosne agencije te Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Kompanija koja je napravila softver

NSO Group izraelska je tvrtka koja je stekla naziv “cyber arms dealer” (preprodavač cyber oružja).

Pomoću svog vodećeg softvera, Pegasusa, uspijeva prikupiti privatne podatke s ciljanog uređaja. Može putem njega, primjerice, pomoću mikrofona i kamere snimati podatke te saznati informacije o trenutnoj lokaciji korisnika uređaja, prenosi Index.

“Naša tehnologija licencirana je za ovlaštene vladine agencije, i to isključivo u svrhu borbe protiv kriminala i terorizma“, navela je u priopćenju kompanija NSO Group.

“Sama tvrtka ne upravlja sustavom, već nadležne agencije. Obavještajne službe i policija trebale bi nakon rigoroznog postupka licenciranja i provjere utvrditi kako pravilno koristiti tehnologiju u smislu javne sigurnosti. Istražujemo sve navode o zlouporabi i, ako je potrebno, poduzet ćemo sve potrebne mjere, uključujući i isključivanje sustava“, dodala je tvrtka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime