Supetarska gradonačelnica, Ivana Marković, pozvala je danas institucije “da odrade svoj posao” i zatvore kladionicu ispred OŠ Supetar kao i ispred svih ostalih škola u našoj državi.

 

“Želim se osvrnuti na jednu situaciju o kojoj razmišljam dosta zadnje vrijeme, a preko koje izgleda svi olako prolazimo. Naime, nakon razgovora s 10-godišnjacima kojima su, kao i svoj djeci te dobi, dostupni razni podaci, internet, televizija i sl. shvatila sam koliko su djeca izložena klađenjima, igrama na sreću i koliko oni zapravo misle da je to normalno. Volim gledati nogomet koji redovito prate i djeca raznih uzrasta.

U pauzama utakmica stalno se vrte reklame koje neprestano reklamiraju -klađenje. Djeca od malih nogu su izložena silnim reklama koja to prikazuju kao nešto poželjno, interesantno i atraktivno. Djeca to svakodnevno gledaju na TV-u, čitaju o tome i u internet reklama i to im tijekom odrastanja izgleda postaje nešto normalno. Još gora situacija je ako roditelji prakticiraju klađenje i djecu vode sa sobom dok ispunjavaju listiće ili kada porastu šalju ih da to rade umjesto njih.Ja nikada u životu nisam ušla ni u jednu kladionici niti kockarnicu, za mene je to nepoznat svijet pa sam eto olako mislila da i druge to ne zanima i da su djeca zapravo zaštićena.

Istraživanja su pokazala da više od 80 posto maloljetnika barem jednom je sudjelovalo u igrama na sreću, a 42 posto tinejdžera ide svakodnevno u kladionice.

Ono što me posebno natjeralo da otvorim ovu temu je sportska kladionica koja je od naše osnovne škole Supetar udaljena ni manje ni više nego nekih 5 metara.Unatoč tome što je zakonodavac Pravilnikom o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica ograničio otvaranje kladionica na “200 m od redovne osnovne (peti do osmi razred) i srednje škole” ostaje pitanje tko kontrolira provedbu takvog zakona. Vrlo često se u krugu nekih škola izdaju koncesije za automat klubove i kladionice, a u našem slučaju je to sportska kladionica.

Svaki dan u medijima pratimo iste teme, svađamo se oko istih tema a nitko ne piše niti govori o tome kako zaštiti našu djecu od ovakvih stvari. Djeca svaki dan s prozora učionica gledaju kladionice i kockarnice, igraju se u dvorištu tik do njih, to im postaje normalno i doživljavaju to kao nešto atraktivno.

Grad Supetar će pokrenuti sve postupke i sva raspoloživa sredstva da se ista kladionica udalji od osnovne škole radi budućnosti naše djece jer se nadamo da država zbog poreznih prihoda neće tolerirati prisutnost kladionica i kockarnica oko škola. Pozivam institucije “da odrade svoj posao” i zatvore kladionicu ispred OŠ Supetar kao i ispred svih ostalih škola u našoj državi. Sve ovo je moguće realizirati, djecu treba kvalitetno educirati jer cijena koju možemo platiti kao društvo na kraju će biti mnogo viša. Ovim putem molim potporu škole i roditelja za izmještanje kladionice!” – stoji u najnovijoj objavi Ivane Marković.


1 KOMENTAR

  1. Ogavna komunistkinja Ivana Marković napokon poduzela nešto pozitivno (ako i ovo nije u nekoj vezi sa komiunističkim majmunarijama)

Comments are closed.