U Klisu su se u četvrtak načelnici i gradonačelnici Splitsko – dalmatinske županije (SDŽ) susreli sa županom kako bi raspravili neke od najbitnijih problema koji tište jedinice lokalne samouprave na području županije.

Sastanku je nazočila i gradonačelnica Komiže, Tonka Ivčević koja je zadovoljna ovom inicijativom.

– Inicijativa Županije je jako dobra, pogotovo u dijelu sufinanciranja udžbenika za cijelu županiju. Mi smo i do sada to imali u našem programu, ali sufinancirali smo samo one roditelje koji su primali dječji doplatak. Izdvajali smo iz proračuna ukupno 30 milijuna kuna godišnje, pa se nadam da ćemo uz pomoć Županije moći osigurati stopostotno financiranje.

Jedna od točaka predstavljenih na sastanku je i Modernizacija meteorološko-motriteljske mreže u SDŽ.

– Veselim se ovom projektu jer smo upravo danas dobili građevinsku dozvolu za izgradnju nove meteorološke postaje i to mi daje nadu da će je Državni hidrometeorološki zavod uskoro i izgraditi. Postaja će se naći na lokaciji koju mi nazivamo Lendava, vlasništvo je države i Ministarstvo državne uprave je dalo suglasnost. – najavila je gradonačelnica Ivčević.

Kakvo je stanje u u turzmu u Komiži?

– Imali smo zaista super sezonu i nedavno smo imali snimanje filma Mamma mia, najveće produkcije u Hrvatskoj. Sve je prošlo zaista dobro. Glumci su oduševljeni otokom Visom i nadam se da će se uskoro i vratiti.

Bojite li se da će Komiža izgubiti autentičnost masovnim turizmom?

– Ne, apsolutno ne, mi imamo ograničeni broj kapaciteta koji su puni, pogotovo u špici sezone, a jako puno projekata razvijamo upravo na održavanju prirodne i kulturne baštine i to nam je najznačajnije.

Ivčević se slaže kako je Modra špilja najjači turistički adut grada Komiže, ali ne dijeli mišljenje dijela stanovnika koji tvrde da od gužve ne mogu posjetiti ovu lokalnu znamenitost.

– Svatko tko hoće može vidjeti Modru špilju. Ima do dvije tisuće posjetitelja dnevno i redovi nisu toliko veliki koliko se možda pričinja. Jako smo puno uložili u infrastrukturu i nabavili nove brodice, pa to sada ide pune brže i organiziranije.

Spomenula je i problem iseljavanja ionako malog broja stanovnika s otoka Biševa.

– Na Biševu je prijavljeno 17 ljudi, a živi ih 13 na otoku. Nada je da ćemo dobiti jedan veliki europski projekt koji radimo zajedno s Javnom ustanovom More i krš. Prošli smo već tri faze, a radi se o projektu vrijednom 27 milijuna kuna, za koji se nadam da će vratiti stanovnike na otok. – zaključila je Ivčević.

Radi se o projektu “Centar za posjetiteje Modra špilja” kojim će se urediti Posjetiteljski centar, staze, rasvjeta te programi posjećivanja, edukativni materijali, interaktivne web aplikacije za nautičare i ostale popratne aktivnosti u svrhu održivog razvoja Biševa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0