Građani BiH ogorčeni na Hrvatsku: “Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska”; oglasio se Plenković

Odluka Nacionalnog stožera da se za građane BiH uvodi obavezna 14-dnevna karantena po ulasku u Hrvatsku stvorila je veliku pomutnju

Odluka Nacionalnog stožera da se za građane BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije uvodi obavezna 14-dnevna karantena po ulasku u Hrvatsku stvorila je veliku pomutnju na granicama.


Već u srijedu navečer stvorile su se velike kolone vozila na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a posebno je intenzivno bilo na južnim izlazima iz BiH, piše Index.

Građani BiH su ogorčeni, pogotovo oni koji žive u pograničnim dijelovima. Neki su novinarima na granici priznali da prelaze u Hrvatsku upravo kako bi izbjegli obveznu 14-dnevnu samoizolaciju u koju će morati svi koji iz BiH prijeđu u Hrvatsku nakon ponoći.

SDA kritizirala odluku Stožera, kažu da je ishitrena te da će štetiti isključivo Hrvatskoj

Stranka demokratske akcije (SDA), jedna od vladajućih u BiH, priopćila je u četvrtak da je odluka hrvatskih vlasti da uvede karantenu za državljane BiH ishitrena i kratkovidna, na što je premijer Andrej Plenković odgovorio da se radi o “kratkoročnoj mjeri”.

– Odluka Hrvatske da u jeku turističke sezone uvede obaveznu karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena je i kratkovidna – poručuju iz SDA.

– Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura – kažu u toj stranci te dodaju da osim Neuma i odmora na moru bh građani mogu uživati u “brojnim planinama, prelijepim rijekama, jezerima i gradovima”.


Pozvali su i Hrvate da posjete Bosnu i Hercegovinu.

– Pozivamo i građane Hrvatske da posjete Bosnu i Hercegovinu i uživaju u njenim ljepotama – zaključuje se u reakciji SDA.Plenković: Odluka je kratkoročna, nije da ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice

Brzi odgovor stigao je od premijera Andreja Plenkovića koji je, kao i Markotić, kazao da je ova odluka – kratkoročna.

– Odluka je kratkoročna – odgovara premijer Plenković na reakciju SDA.

– Nije sad da mi ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice. Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osjetite da je intenzitet (zaraze) veći, naravno da morate imati mehanizme da se zaštitimo – rekao je Plenković u Požegi.

– U krajnjoj liniji to je jedina metoda dok nema lijeka i dok nema cjepiva – dodao je.

– Ako vidimo da se situacija poboljšava, mjere možemo promijeniti kad god hoćemo – zaključio je.

Hrvatski zastupnici u skupštini HNŽ-a traže preispitivanje odluke Zagreba o karanteni

Hrvatski zastupnici iz skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje predvodi HDZ BiH pozvali su Zagreb da preispita odluku o uvođenju dvotjedne samoizolacije za građane BiH zbog koronavirusa, te da je žurno korigira.

Zastupnici smatraju da je zatvaranje granice u vrijeme upisa na fakultete, polaganja državne mature, sezonskog upošljavanja, turističke sezone, u potpunosti otežalo svakodnevni normalni život stanovnika ove županije. Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji koji su mu, kako tvrdi, rekli kako je mjera rigorozna.

– Razgovarao sam s odgovornim ljudima, zamolio sam da se preispita odluka. Radi se na tome. Mislim da je prerigorozna i u tome slučaju, i kolege župani južnih županija su rekli da je treba preispitati – rekao je Herceg.

Po njegovu mišljenju broj zaraženih osoba u BiH nije takav da se donesu ovakve odluke hrvatskih vlasti.

Alemka Markotić: Mjera na granicama je privremena, dvojno državljanstvo ne štiti od virusa

Danas se o svemu oglasila i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te istaknula da je mjera na granicama – privremena.

– Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa – rekla je odgovarajući na pitanje mogu li građani s dvojnim državljanstvom ući u Hrvatsku bez potrebe za samoizolacijom te je dodala kako se nada da će njeni kolege u BiH uspjeti stati virusu na kraj.

– Ako bude većeg unosa i iz drugih zemalja, iste mjere će ići prema njima i prema nama. To su mjere koje se moraju pratiti. I EK je to propisala, da se otvara i zatvara granica prema zemljama koje imaju sličnu ili različitu epidemiološku situaciju – dodala je.

“Važno je ući”

– Imam kuću, idem da se mogu slobodno kretati ovih dana – rekao je za N1 jedan građanin BiH.

Drugi je rekao kako ne opravdava odluku te da prelazi granicu iz istog razloga, navodi Index.

– Ne opravdavam, nikako. Cijela Europa je zaražena. Dijete mi je dolje, idem po dijete, dok mogu. Neću se vratiti prije ponoći, važno je ući – kazao je muškarac.

– Moglo bi se bar za pogranični pojas propuštati, kako s jedne, tako i s druge strane – rekao je za HRT jedan stariji čovjek na graničnom prijelazu kod Slavonskog Broda.

– Idem, mama mi je preko, odoh da vidim kakvo je stanje – kazala je žena na granici.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime