Luksuzna megajahta ‘Golden Odyssey’ saudijskog princa Khaleda bin Sultana bin Abdula Aziza već dva dana ‘spava’ na vezu pod Mostom dr. Franja Tuđmana, piše DuList.

Ova 124 metra duga ljepotica koja plovi pod zastavom Bermuda izgrađena je 2015. godine u njemačkom brodogradilištu Lurssen u velikoj tajnosti (pod nazivom ‘Projekt Tatiana’) i odmah se našla u vrhu brojnih lista najluksuznijih megajahti. Dizajner jahte je Martin Francis.

Član saudijske kraljevske obitelji Saud, 66-godišnji princ Khaled bin Sultan najstariji je sin pokojnog princa Sultana bin Abdula Azziza i bivši zamjenik ministra obrane s bogatom vojničkom karijerom, a o svojim iskustvima u Prvom zaljevskom ratu gdje je bio zapovjednik združenih snaga napisao je i memoare ‘Pustinjski ratnik’. Predvodio je i vojnu intervenciju u Jemenu 2009. godine, ali ga zbog puno žrtava kralj Abdullah nije imenovao ministrom obrane.

Otac je sedmero djece, dvoje iz braka s Luluom, kćeri saudijskog kralja Fahda bin Abdulaziza, dok s drugom suprugom, Abeer bint Turki bin Abdulaziz, sestrom prve supruge, ima petero djece.
Inače je poznat kao vlasnik tzv. ‘Zlatne flote’ zrakoplova, jahti i megajahti (osim ‘Odyssey’ vlasnik je i ‘Golden Shadow’ te ‘Golden Osprey’), a znakovito je i da je dobitnik nagrade ‘Perzej’ za doprinos očuvanju morske flore i faune kroz njegovu Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation, piše DuList.

Saudijski princ ovu megajahtu često posuđuje znanstvenicima u svrhu istraživanja morskog života u brojnim zemljama svijeta (od Sejšela do Francuske Polinezije), a rezultati se potom proslijeđuju državnim institucija tih zemalja, piše DuList.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0