Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GASTROADVENT U SPLITU Zapaljena treća adventska svijeća: Pogledajte kako izgledaju jaslice od komina masline

D.D. / Foto: Skitopisi.com.hr17. prosinca 2017. 20:53
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:

"Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela: 

Tekst se nastavlja nakon oglasa

njemačka kamilica - Chamomilla recutita i rimska kamilica - Chamaemelum nobile. 

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. 

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru."

Treću adventsku svijeću na splitskom gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari televizijskih kuća, treće adventske nedjelje u 12 sati u prestižnom hotelu Vestibul Palace. Hotel Vestibul Palace u suradnji s hotelom Martinis Marchi, članovi grupacije STORIES- Jedinstveni Luksuzni Hoteli, domaćini su Gastroadventa u Splitu povodom paljenja treće adventske svijeće. Inače ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi.

Hotel Vestibul Palace stalni je partner Gastroadventa svih osam godina i u cilju promicanja fitogastronomije za ovu priliku nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:

  • Svinjski file sa mladim krumpirom, brokulom i umakom od crvenog kupusa, kadulje, kamilice i zrna gorušice
  • File bijele ribe sa porilukom i lećom kuhanoj u kamilici , riblja ikra
  • Bakalar na bijelo sa oblicom ( začinjeno uljemi maceratom kamilice)
  • Bakalar na crveno obogaćen levatinkinim uljem i uljem kamilice
  • Kolac „VeST“ Božićni kolač sa suhim smokvama, rogačom i medom

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nude se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

Ana Lončar je autor jaslica od komine masline te je primjer svim umjetnicima kako otpadna sirovina postaje zahtjevan umjetnički materijal i posebna inspiracija.

Domaćin paljenju 3. zvjezde splitskog Gastroadventa bio je Hotel Vestibul Palace. ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi.

Uz domaćina direktora hotela Vestibul Bruna Nizića i Mladena Bogdana voditelja hrane i pića,  u otvaranju manifestaciji su sudjelovali i Tomislav Šuta - direktor Regionalnog centra čistog okoliša, Alijana Vukšić - direktorica TZ Split, Paul Bredbury u ime FIJET-a Hrvatske i Ana Lončar, kiparica i autorica ovogodišnjih jaslica.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Tafra odgovorio Hajdašu Dončiću: Tuđmanova ostavština ne gradi se zabranama i cenzurom
17
min
Tafra odgovorio Hajdašu Dončiću: Tuđmanova ostavština ne gradi se zabranama i cenzurom
Zrinka Ljutić i Leona Popović izletjele sa staze u Courchevelu
29
min
Zrinka Ljutić i Leona Popović izletjele sa staze u Courchevelu
Velika promjena u zdravstvu: Ovo će biti iznimno važno za muškarce
42
min
Velika promjena u zdravstvu: Ovo će biti iznimno važno za muškarce
Topli čajevi za hladne dane: Koji su najbolji za zimu i zašto?
51
min
Topli čajevi za hladne dane: Koji su najbolji za zimu i zašto?
Usvojen rebalans proračuna Grada Splita
1
sat
Usvojen rebalans proračuna Grada Splita
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    DALMATINSKO NEODRICANJE Kolačići koje ćete obožavati uoči Božića, dugo traju, a u njih idu lješnjaci i espresso
    16. prosinca 2025. 00:58
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.