Francuz koji je s 18 godina krenuo braniti Petrinju: “Srce mi je iskrvarilo kad vidim da je ovaj grad ponovno uništen, a njegovi stanovnici i dalje pate”

"Ovaj put ne mogu pomoći na terenu, kao što bih želio, ali s druge strane, želio sam pokazati svoju naklonost i podršku svim stanovnicima Siska, Petrinje, Gline , Kostajnice i cijela Banije" - kazao je shrvani Francuz


Damien Lamothe jedan je od najmlađih stranih dragovoljaca koji se priključio obrani Republike Hrvatske. Nakon što je u srpnju 1991. napunio 18 godina, početkom kolovoza pošao je u opasnu ratnu avanturu. Avanturizam, svejedno koje razine, od brojnih motiva ipak je svim stranim dragovoljcima barem jedan od razloga što su krenuli u rat, braniti Hrvatsku.


No priča Francuza Damienea Lamothea svakako je posebna već iz tog razloga što potječe iz dobrostojeće obitelji francuskih intelektualaca. Oba su roditelja doktori, a s očeve strane preci su služili francusku vojsku kao visoki časnici.

Damiena je shrvala situacija vezana uz razorni potres koji se u Baniji dogodio 29. prosinca prošle godine. Putem društvenih mreža obratio se svojim francuskim prijateljima.

“Zovem se Damien Lamothe i obraćam vam se iz Lyona u Francuskoj kako bih vam iskazao svu svoju podršku u ovoj teškoj kalvariji koja me posebno dirnula.

Početkom 2021. obilježava se trideseta godišnjica razdoblja koje će po lošem pamtiti Hrvatska, pa tako i Banija. Odlučio sam te godine sudjelovati u Domovinskom ratu, prijavio sam se u tada tek formiranu Hrvatsku vojsku. Uslijedile su teške borbe 1991., posebno u Petrinji. Srce mi je iskrvarilo kad vidim da je ovaj grad ponovno uništen, a njegovi stanovnici i dalje pate.

Ovaj put ne mogu pomoći na terenu, kao što bih želio, ali s druge strane, želio sam pokazati svoju naklonost i podršku svim stanovnicima Siska, Petrinje, Gline , Kostajnice i cijela Banije. Poznajem ove ljude u nevolji, znam koliko su hrabri i znam da će još jednom dostojanstveno proći ovu kalvariju.

Molim se za sve obitelji koje su izgubile dom, i naravno za one koji su izgubili voljenu osobu, a posebno za roditelje ove djevojčice koja je umrla u ruševinama. Također upućujem najdraže pozdrave svojim suborcima iz 1. bojne Crne Mambe iz 2. brigade Gromovi, koje nažalost trenutno ne mogu vidjeti” – napisao je francuski veteran.

Moja reakcija na članak je...
Vau
21
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime