Današnje jutro najhladnije je u dosadašnjem tijeku ljeta. Nešto više od 10 dana dijeli nas od kalendarskog početka jeseni, odnosno trenutka kada će se svijetli i tamni dio dana izjednačiti.

Niz ciklona i fronti otpuhalo je velike vrućine s našeg područja, a posljednjih su nekoliko dana temperature konačno primjerene dijelu godine. Ipak, današnje je jutro u mnogim krajevima hladnije od prosjeka, a ekstreman primjer stiže nam iz susjedne BiH u čijim je dijelovima zabilježen rijedak jutarnji mraz.

Zadarski lovac na oluje, član Crometeo tima i vlasnik MeteoAdriatic platforme, zadarski profesor Ivan Toman, proteklog je vikenda snimio sjajan timelapse nevremena koje je “otpuhalo” ono pravo ljeto sa zadarskog područja. Zašto se odlučio baš na ovu tehniku snimanja nevremena pojasnio je na svom Facebook zidu.

“Nekoć, bio sam jedan od “pionira” meteorološke fotografije u Zadru. Kad je svega nas par, mahom članova Crometeo udruge, praktično kroz podzemlje Interneta pratilo svaku frontu i ciklonu i izlazilo s foto opremom ususret svakom nevremenu. Onda kad su gradski portali poput eZadar hr tek počinjali svoje prve korake, mi smo sudjelovali u njihovim začecima s našim slikama oluja i tad je to bilo nešto zaista posebno. No nakon par godina, kad svatko ima ili DSLR ili imalo bolji mobitel, meteorološka fotografija je postala toliko raširena, da danas više gotovo nikoga nije ni briga kad vidi fantastične kadrove munja, olujnih oblaka, pijavica, mećava ili orkanske bure. Postalo je to nekako normalno… i motivacija je jednostavno nestala.

Stoga sam odlučio ponovo naučiti nešto novo i podignuti produkciju meteorološke multimedije na jedan novi nivo. Ovo je tek početak, nova generacija meteoroloških foto/video produkata je pred vratima, a stare, “obične” meteo fotke kojima su se pred svega par godina unatrag svi divili, polako ali sigurno odlaze u zaborav…

Pustite mobitel sad, gledati ovo na njemu nema smisla. Upalite računalo s najvećim ekranom kojeg imate i raširite video u fullscreen. Pojačajte zvuk na hi-fi sustavu ili barem stavite na glavu solidne slušalice. Zamračite sobu. Uvalite se u fotelju pred ekran i pokrenite video…” – napisao je Toman, a sjajan video pogledajte ovdje: