Bračko-splitski fotograf Božan Štambuk osobitu pažnju posvećuje astronomskoj fotografiji, a nedavno je s Vidove Gore snimio vrlo rijedak motiv.

“Prvi uspješan ulov ove rijetke meteorološke pojave – crveni vilenjaci (eng. red sprites), u kombinaciji s Marsom. Više dokumentarna nego umjetnička fotografija jer su dosta izazovni za slikati”, napisao je autor u opisu svoje fotografije.

Fotografija je nastala 22. rujna oko 23 sata, a kadar je bio u smjeru jugoistoka, odnosno nevremena koje se u to vrijeme nalazilo iznad Crne Gore, udaljeno više od 200 kilometara.

Vatrenjaci najčešće nisu vidljivi golim okom jer traju tek djelić sekunde, no pojavu uz pomoć foto opreme i iskustva mogu snimiti samo strpljivi fotografi. Božanova fotografija posebno je vrijedna jer u kadru ima žarko crvene vatrenjake, ali i “Crveni” planet.Radi se o vatrenjacima (Red sprites) koji nastaju i više od 70 kilometara iznad tla, odnosno iznad grmljavinskog oblaka, s izuzetno jakim električnim pražnjenjima, a sami su prvi put fotografirani tek 1989. i to slučajno.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime