– Danas je na skromnoj svečanosti roditeljima i javnosti i službeno predstavljena posve rekonstruirana zgrada dječjeg vrtića Mrvica- izvijestila je javnost gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

– Izvršeni su radovi na obnovi krovišta, vanjske fasade, kupljena je nova i suvremena kuhinja koja zadovoljava i najzahtjevnije standarde, radovi na instalacijama, nova Led rasvjeta, nove el.instalacije, uveden novi sustavi grijanja i hlađenja, radovi u kotlovnici, radovi na unutarnjoj oblozi vanjskih zidova. Izmijenjena je i vanjska stolarija, a uz sve ostale unutarnje radove vrtić je opremljen novim namještajem.
Ukupna investicija financirana je iz više izvora, iz više sredstava Europskog fonda i kreditnog zaduženja HABOR-a.
Hvala svima koji su sudjelovali. Ponosni smo i sretni danas – napisala je putem svog Facebook profila.

Hrvatska  se  suočava  s  najtežom  demografskom  situacijom  u  novijoj  povijesti  i  ne  samo  da  je  natalitet sve manji iz godine u godinu već je i sve izraženiji i odljev stanovništva. U Dalmaciji se najčešće čuje da je najteža situacija u Zagori i na otocima, no postoje i svijetli primjeri. Jedan od njih  je Supetar,  grad  u  kojemu  broj  trajno  nastanjenih  stanovnika  iz  godine  u  godinu  raste.  Nema  sumnje  da  su  tome  doprinijele  demografske  mjere  za  mlade  obitelji  koje  se  provode  u  sklopu  projekta  ”Sritna  dica,  sritan  grad”.  Supetar  je  povisio,  za  hrvatske  standarde  već  izdašnu  naknadu za novorođene, snizio je cijene vrtića, a financijski prati i pomaže obitelji od rođenja djeteta do fakulteta.

– U Supetru se stalno povećava broj upisane djece u vrtić i škole pa je najveći naglasak stavljen upravo na projekte koji se odnose na djecu. Suprotno crnim trendovima u velikom dijelu zemlje Supetar  je  pokazao  kako  gradski  projekti  zahvaljujući  kontinuiranom  ulaganju  u  djecu  i  mlade  mogu  biti  usmjereni  povećanju  standarda  življenja.  Ulaganje  u  djecu  i  mlade  je  ulaganje  u  budućnost Supetra, a to dokazuju i najveći razvojni projekti na području grada koje se planiraju ili već provode.

Grad Supetar je između deset gradova u Hrvatskoj s najvećim iznosom sufinanciranja cijene vrtića, a samo je u dva projekta (rekonstrukciju temeljne vrtićke zgrade i uređenje prostora za nove jasličke grupe) izdvojeno je preko  11,7 mil  kuna. U posljednju godinu i pol Grad Supetar je u predškolski odgoj uložio preko 18 mil kn , što u nove projekte što u financiranje redovne djelatnosti dječjeg vrtića Mrvica – priopćila je gradonačelnica Ivana Marković.

Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Mrvica (ukupna investicija 9,10 mil kn)

Cilj je moderan i energetski učinkovit vrtić koji poštuje sve elemente zelene izgradnje.
Izvršeni su radovi na  obnovi  krovišta,  vanjske  fasade, kupljena je nova i suvremena kuhinja koja zadovoljava i najzahtjevnije standarde, radovi  na  instalacijama, nova Led rasvjeta, nove el.instalacije, uveden novi sustavi  grijanja i hlađenja,  radovi  u  kotlovnici  ,  radovi  na  unutarnjoj  oblozi  vanjskih  zidova.  Izmijenjena je i vanjska stolarija, a uz sve ostale unutarnje radove vrtić je opremljen novim namještajem.Ukupna investicija financirana je iz više izvora, iz sredstava Europskog fonda i kreditnog zaduženja HABOR-a.

Izvori financiranja je Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, ,,Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” – 1.634.592,88 kn,

Ministarstvo za demo-grafiju,  obitelj,  mlade  i  socijalnu  politiku:

”Poziv  za  prijavu  projekata  usmjerenih  na  poboljšanje  materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini”-  1.200.000,00 kn.

Otvaranje novih jasličkih grupa (1,7 mil kn)

Svi mališani koji su zadovoljili uvijete upisani su u vrtić, njih 189, što znači porast upisane djece za 19,5 posto u  posljednje dvije godine. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,7 milijuna kuna, a stvoreni su uvjeti za rad dviju novi jasličkih grupa koje su primile 22 djece. Projekt je s 400 tisuća kuna sufinancirala Uprava za  otoke  MRREU.

– Želimo još urediti vanjsko igralište i proširiti kapacitet što planiramo za naredno obračunsko razdoblje (izrada projektne dokumentacije) – kaže Marković.

Proširenje usluge boravka djece u vrtiću (2,7 ml kn)

Projekt u 100% iznosu financiran iz EU fondova su u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020“, Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.”

– Uveden je poseban  program,  produljeni  boravak  djece  uz  dodatno  zapošljavanje  i edukaciju  odgojitelja  i  stručnih  djelatnika.  Kroz projekt je nabavljena  ključna didaktička i dodatna  oprema  za  adekvatnu  vrtićku  uslugu.  Glavni  cilj  projekta  je  ostvaren- omogućen je produljeni boravak djece u vrtiću u svrhu olakšavanja poslovnih i obiteljskih obaveza roditelja djece korisnika rane i predškolske usluge obrazovanja, a usluge Dječjeg vrtića Mrvica značajno su unaprijeđene – zaključuje gradonačelnica.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime