BAŠTINA Proslava sv. Klementa u Gornjem i Donjem Sitnom

Žrtva sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca jest pobjeda spasonosne ljubavi - kazao je don Jozo Gojsalić


Foto: smn.hr

U subotu 23. studenoga, župljani Gornjeg i Donjeg Sitnog proslavili su blagdan svetog Klementa, u nekadašnjoj zajedničkoj župnoj crkvi istoimenog sveca. Euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija, predvodio je don Jozo Gojsalić, župnik Donjeg Sitnog uz koncelebraciju župnika Gornjeg Sitnog don Jakoslava Banića.


Osvrćući se na evanđelje, Petrovo priznanje Isusa Pomazanikom Božjim te Isusovo imenovanje Petra za temelj Crkve, don Jozo je istakao kako se tu počima razvijati poseban odnos između Petra i Isusa.

– Taj odnos će rasti i vrhunac doživjeti u postuskrsnom susretu i pitanju ‘Petre, ljubiš li me?’, te odgovoru ‘Gospodine, ti znaš da te volim’. Sveti Klement je također priznavao Krista za Spasitelja pa smo pozvani i mi nasljedovati njegov primjer. Važno je poput svetog Klementa izaći iz groba svoje sebičnosti i zatvorenosti te oživjeti svoj odnos s Bogom i drugima kako bismo doživjeli radost pobjede dobra na putu svetosti – naglasio je propovjednik.

– Sveti Klement, ili kako ga se često u narodu naziva Kliment, rođen je u prvom stoljeću u Rimu. Bio je po redu četvrti papa. Poznavao je svetog Petra i apostola Pavla. Za Klementova pontifikata bjesnilo je progonstvo kršćana. Tako je i on sam postao žrtva progonitelja. Za vrijeme zatočeništva, izdvajao se očitovanjem kršćanske tolerancije, izvodivši mnogobrojna čudesa, a mnoge je i potaknuo na obraćenje – kazao je don Jozo govoreći o svečevu životu.

– Žrtva sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca jest pobjeda spasonosne ljubavi i sebedarja kroz potvrdan odgovor čovjeka na Božji poziv i žrtvu. Iako diljem svijeta milijuni kršćana i dalje trpe nepravde, mržnju i progone zbog svoje predanosti Kristu, prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihov iracionalni strah od budućnosti. Na trajan odgoj za povjerenje pozvani smo pogotovo u današnje vrijeme kada se ljudski iracionalni i kronični strahovi nemilice umnažaju, zakopavajući pri tom naše talente i sposobnosti.

Kao što je sv. Klement mučenik radije izgubio svoj život nego se odrekao vjere i Boga, tako i vjernici moraju biti spremni na odricanje i žrtvu. Da bi to postigli najprije moraju upoznati sebe, a time će dobiti snagu za praštanje. Jer, smisao kršćanskog života jest borba za Krista i istinu – poručio je predvoditelj misnog slavlja zaključujući homiliju.Svečano misno slavlje svetog Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završilo blagoslovom vozača i automobila, jer od davnina su vjernici dolazili na zavjet ovom svetištu iz dalekih krajeva, s molitvom na usnama te vjerujući zagovoru svetog Klementa kod Boga.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime