Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

FILMSKA PRIČA Prije deset godina je bio Ponos Hrvatske, a sada je dalmatinski zet i pravi poduzetnik: "Bila je to ljubav na prvi pogled"

[REPORTAŽA] Donosimo priču o vrijednoj obitelji iz Tugara, koja je na pravi način iskoristila potencijal soparnika
TONI DUKIĆ / Foto: Privatne fotografije, Screenshot Youtube15. listopada 2021. 00:29
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Soparnik je autohtono poljičko jelo i neizostavan dio svake proslave.

Ne treba ga posebno predstavljati jer se radi o jelu koje je othranilo generacije Poljičana, a danas je delicija koja postaje sve popularnija, kako na području Dalmacije, tako i ostatku Hrvatske, ali i svijeta. Možda ćete misliti da pretjerujemo, ali nakon što pročitate razgovor s Mariom Stipetićem, sigurno ćete se složiti s našom tvrdnjom.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Njegova priča je filmska. Rođeni je Ličanin, a ljubav ga je dovela u Tugare, mjesto koje se nalazi u srcu nekadašnje Poljičke Republike. U tom živopisnom mjestašcu cijeli svoj život provodi Lucija, supruga i majka njihovih dvoje mališana. Njega ste možda zamijetili u medijima prije desetak godina. Herojski je spasio jednu djevojku iz gorućeg automobila i zaradio nagradu Ponos Hrvatske.

- U nesreći su smrtno stradale dvije osobe. Jednoj curi sam uspio pomoći tako što sam je izvukao iz zapaljenog automobila. Fiksirao sam joj vrat do dolaska pomoći i to se pokazalo dobro za djevojku - skromno se prisjetio Mario.

Danas radi u pomorskoj policiji i voditelj je ophodne brodice. No, njegova ljubav je nešto sasvim drugo i već spomenuto - soparnik. Zaljubio se u to poljičko jelo i danas sa svojom obitelji vodi ozbiljan posao.

- Punac i punica su radili soparnik i vidio sam da stoji puno stvari iza toga. Radi se o povijesnom jelu koje je zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Najviše me privukao vizualno. Kada sam ga prvi put vidio, shvatio sam da ga nije lako raditi i da treba puno iskustva, a u soparnik sam se zaljubio na jednom piru u Naklicama. Bila je to ljubav na prvi pogled. Punac i punica su imali trideset godina iskustva, oni su me sve naučili. Na početku je bilo teško i treba dosta vremena za uspjeh. Trebaju ljudi biti zadovoljni i držati kvalitetu. Soparnik mora biti isti uvijek. Ako nam se kupac vrati, treba dobiti istu uslugu. To me najviše privuklo u svemu - priča nam Mario.

soparnik_coric (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Dugo je vremena potrebno za napraviti pravi soparnik.

- Trebaju ukupno dva dana. Treba sušiti blitvu. Ako stavite mokru, od tog soparnika nema ništa. U Poljicima kažu da se "ispiša" i ne valja. Drugi dan je priprema, pečenje i pakiranje tako da je to jedan složen proces. No, ako imate uigranu ekipu, nije problem. Uhoda se sve - objašnjava nam.

Jedan je od rijetkih proizvođača ovog jela koji je iskoristio mogućnost prijave na EU fondove. I to uspješno.

- Prije tri godine smo prijavili projekt za rekonstrukciju pogona i proizvodnju soparnika. Dobili smo sredstva, a Europska unija je financirala 70% ukupne investicije, dok smo ostatak sufinancirali iz vlastitih sredstava. Kupili smo profesionalnu opremu, uredili prostor po novim normama, kupili smo panele za električnu energiju, gospodarsko vozilo, radili na marketingu... To nam je dalo pravi vjetar u leđa - kazao nam je.

Ovaj svestrani dalmatinski zet je došao na ideju soparnika to go.

- Kuća nam je uz cestu, a kada se završi projekt omiške zaobilaznice, cesta će se spojiti na taj dio prema Naklicama, Srinjinama, Tugarama i Žrnovnici. Imamo dosta parkinga ispred kuće, a već sad radimo dostavu put Splita. Soparnici se peku netom prije dostave, a odlučili smo da ljudi mogu kupiti svježi soparnik ispred naše kuće. Fetu smo stavili da košta šest kuna, što mislim da je pristupačno. Ljudi koji prolaze cestom kupe pokoju fetu, a nakon što zatvorimo, napravili smo self-service. Nude se zapakirani paketi koji se već nalaze po trgovinama. U pakiranju šest feta po cijeni od 35 kuna i ljudi se sami poslužuju. Dakle, igramo na povjerenje i poštenje kupaca i oni nam to iskazuju. Prepoznali su to kao dobru ideju i svi su oduševljeni. Ako nas netko prevari, prevarit će za 50 kuna. Neka je tome na dušu - priča nam Mario.

soparnik_togo (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Njegov soparnik je završio na svim stranama svijeta.

- Svraćali su nam ljudi iz cijelog svijeta. Imali smo Kamerunce, Kolumbijce, Brazilce... Uzeli bi soparnik i sutra bi ga jeli u svojoj državi. Dolazili su nam stranci i taksijima na adresu, samo kako bi ga uzeli i ponijeli kući sa sobom. Zaštićen je zemljopisnom oznakom, što turistima znači jer je popularna diljem svijeta. Moramo se dičiti svojim proizvodima, od pršuta, zelja, vina pa do soparnika. Ljudi kada vide da proizvod ima oznaku, znaju da se radi po točno određenoj recepturi i s vremenom će to sve više prepoznavati - zadovoljno će.

Smatra da soparnik možemo iskoristiti na puno bolji način.

- Vidim dosta prostora za napredak. Ovaj dio Dalmacije je poznat po soparniku, koji ima ogromnu povijest iza sebe. Turisti traže autohtone stvari gdje god da dođu, a to je kod nas soparnik. Mislim da restorani, kruzeri, dućani trebaju uzimati takve proizvode i to je pravi put. Moramo iskoristiti svoje domaće delicije i biti ponosni na njih. Neka svi vide što imamo. Sama vlast hoće i trudi se pomagati malim proizvođačima. Nažalost, ima dosta papirologije i to stvara problem, pogotovo ljudima koji nisu baš informatički pismeni i stvara im veliki problem te treba poraditi na smanjenju papirologije. Nije bitna konkurencija. Važno je da što više ljudi proizvodi soparnik te da postane još prepoznatljiviji - savjetuje Mario.

Zahvalan je svima, a najviše puncu, koji mu je bio desna ruka.

- Imamo i dvije radnice i ne želimo se previše širiti i uzimati posla napretek. Važna nam je kvaliteta, a ne kvantiteta. Najviše sam zahvalan puncu, a ovo zajedništvo nas gura naprijed. Srećom, punica je u mirovini pa nekako uspijemo sve pohvatati. Nažalost, punac je umro prošle godine i ne može guštati u završenom projektu. Sve smo zajedno prolazili i šteta što ne može vidjeti sve ovo i sve što nas čeka u budućnosti - pomalo tužno govori.

soparnik-priprema (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Na kraju nam je najavio veliku investiciju.

- Planiramo otvoriti prvu kuću soparnika, da ljudi imaju gdje vidjeti kako se pravi soparnik i da odmah ide topao ispred njih. Usput će naučiti nešto o povijesti Poljica, soparnika i da vide da se Poljičani imaju čime ponositi - zaključio je Mario.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Potres pogodio susjedstvo, ljudi bježali iz kuća: "Bio je jak"
4
min
Potres pogodio susjedstvo, ljudi bježali iz kuća: "Bio je jak"
U subotu finale 6. Smačina kupa u Blatu na Cetini
5
min
U subotu finale 6. Smačina kupa u Blatu na Cetini
Sinj se sprema za Thompsonov spektakl: Pogledajte kako izgleda Hipodrom
16
min
Sinj se sprema za Thompsonov spektakl: Pogledajte kako izgleda Hipodrom
Organizator Thompsonovg koncerta platio bolnički račun Imoćaninu koji je od emocija završio na infuziji
27
min
Organizator Thompsonovg koncerta platio bolnički račun Imoćaninu koji je od emocija završio na infuziji
Teatar uz more u Šibeniku: nakon rasprodanog "Ruleta" u amfiteatar D-Resorta stiže hvaljena komedija "Džaba je najskuplje"
41
min
Teatar uz more u Šibeniku: nakon rasprodanog "Ruleta" u amfiteatar D-Resorta stiže hvaljena komedija "Džaba je najskuplje"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Grad Zagreb ‘poklonio’ Hipodrom Thompsonu? Objavljeni dokumenti: "Grad jer izgubio, Tomašević kalkulirao, a organizator profitirao"
    Grad Zagreb ‘poklonio’ Hipodrom Thompsonu? Objavljeni dokumenti: "Grad jer izgubio, Tomašević kalkulirao, a organizator profitirao"
    14. srpnja 2025. 19:21
  • Užasni prizori na Svilaji, stočari su u očaju zbog novog pomora stoke, otkrili su na što sumnjaju: "Danas je uginulo pet beštija, dva bika i tri krave"
    Užasni prizori na Svilaji, stočari su u očaju zbog novog pomora stoke, otkrili su na što sumnjaju: "Danas je uginulo pet beštija, dva bika i tri krave"
    15. srpnja 2025. 02:24
  • Žena doživjela horor na plaži na Jadranu: "Mislila sam da sam u nekom apokaliptičnom filmu"
    Žena doživjela horor na plaži na Jadranu: "Mislila sam da sam u nekom apokaliptičnom filmu"
    14. srpnja 2025. 22:01
  • Tragična smrt dječaka zavila u crno dio Dalmacije. Otkazana sva ljetna događanja
    Tragična smrt dječaka zavila u crno dio Dalmacije. Otkazana sva ljetna događanja
    14. srpnja 2025. 22:39
  • Evo tko je spavao u šatoru nasred splitske Rive
    Evo tko je spavao u šatoru nasred splitske Rive
    15. srpnja 2025. 08:39
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.