Predsjednik Gradskog kotara Grad Žarko Matijević iznio je sve zahtjeve stanara stare gradske jezgre koji bi se trebali naći u Odluci o komunalnom redu.

Internetsko savjetovanje na temu ‘Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu’ Kotarskom vijeću liči na sprdačinu. Rok za javno internetsko savjetovanje ističe 10. kolovoza. Gradonačelnika i njegovog zamjenika – nema. Pročelnik za komunalu je na godišnjem odmoru, a glavni savjetnik gradonačelnika za komunalu ne želi o tome razgovarati. Razgovarat će se, kaže, na Povjerenstvu, iako nema pojma tko će biti u njegovom sastavu – poručio je Matijević.

EVO ŠTO SVE ZAHTIJEVAJU

Dostava

Odlukom o komunalnom redu treba se posebno regulirati pitanje dostave unutar SGJ. Unutar SGJ treba dopustiti isključivo primjereno mala vozila na električni pogon ili vozila prilagođena korištenju unutar pješačke zone. Sva ta vozila moraju biti registrirana i koristiti se temeljem ugovora s Gradom i temeljem plaćenih odgovarajućih ugovora/naknada. Tim ugovorima treba regulirati i sate kada se smiju koristiti. Izvan dopuštenih sati, dostava se može obavljati jedino ručnim kolicima na dva točka.
Prijevoz osoba unutar SGJ nije dozvoljen. To je pješačka zona i svi idu pješke.

To znači da nisu dozvoljeni električni kareti za putnike, bicikli, tricikli, električne dvokolice (registrirane ili neregistrirane), rikše, koturaljke ili skejtovi i sva ostala vozila koja omogućavaju kretanje brže od brzine kretanja pješaka. Prometne redare treba ovlastiti da takvo prometovanje zaustavi i kazni, neovisno da li su u pokretu ili mirovanju. Kako se radi o prenatrpanoj pješačkoj zoni, svako kršenje kretanja osim pješačenja i dostave robe treba smatrati opasnim za sigurnost pješačkog prometa i primjereno oštro kažnjavati.

Buka

Sanitarna inspekcija nema odgovarajuće uređaje za mjerenje razine buke, kao ni dovoljno djelatnika da stalno, a naročito u večernjim i noćnim satima patrolira SGJ-om, mjeri razinu buke i kažnjava prekršitelje. Evidentno nisu sposobni spriječiti zagađenje bukom. Stoga se zabranjuje postavljanje i korištenje elektronskih pojačivača
zvuka na otvorenom, kao i onih čiji se rad čuje na otvorenom javnom prostoru osim ako to nisu prostori namijenjeni isključivo zbivanjima na otvorenom gdje veliki broj slušatelja treba čuti odvijanje programa odobrenom na tim prostorima. To su razne pozornice i koncertni prostori na otvorenom.

I za njih vrijedi zabrana bučenja nakon 23:30 osim ako se ne radi o iznimnim i rijetkim jednokratnim događajima koja je odobrilo nadležno tijelo za korištenje javnih prostora i potpisao gradonačelnik. Sastav, u kojeg obavezno ulazi legitimni predstavnik kotara u kojem se događaj zbiva, i rad ovog tijela regulira se posebnim pravilnikom.

Svakog prekršitelja (fizičku i pravnu osobu) ovih odredbi može kazniti komunalni redar, jer se radi oneprimjerenom kršenju javnog reda i mira. Prva kazna je zabrana rada na tjedan dana, uz primjerenu novčanu globu. Za ponovne prekršitelje, kazna je trostruko veća, a ako prekršaj ponove treći put u godinu dana, novčana kazna je u peterostrukom iznosu, i oduzima se dozvola za rad a lokal zatvara. Ako prekršaj radi veći broj ljudi (gosti/korisnici lokala, grupe izletnika, gosti koji su uplatili „pub crawling“ i sl.), potrebno je na ntervenciju pozvati MUP.

Ugostiteljska djelatnost

Potrebno je pooštriti kriterije izdavanja dozvola za ugostiteljsku djelatnost, posebno u dijelu minimalnih tehničkih uvjeta i ukinuti one koje im ne udovoljavaju. To se odnosi na veličinu i opremljenost kuhinja i njihove ventilacije, posjedovanje odgovarajućeg prostora za zbrinjavanje otpada, WC za goste i sl. Miris pripremanja
hrane mora se odvoditi iznad krova zgrade u kojoj se to radi. Ako se na javnom prostoru može namirisati miris pripremanja hrane, ugostitelj će se primjereno kazniti.

Zbrinjavanje otpada također treba strogo kontrolirati, naročito odlaganje ulja za pripremanje hrane. Svaki ugostitelj mora imati spremnike za odlaganje korištenog ulja, kao i ostalog otpada unutar svog prostora. Količina ovakvog otpada treba se odrediti prema prosječnom prometu i prema tome i odrediti veličina spremnika. Svako kršenje ovih odredbi, poput izlijevanja ulja u kanalizaciju treba se drastično kažnjavati jer uništava ionako lošu komunalnu infrastrukturu. Nadležnost treba biti na komunalnom redarstvu uz učešće neučinkovite sanitarne inspekcije.

Na kraju, posebnu pažnju valja posvetiti pitanju sigurnosti i zaštiti od požara. SGJ je jako zgusnuto urbano tkivo i požar lako može izmaći kontroli. Obaveza postavljanja protupožarnih aparata, oznaka za evakuaciju i osiguravanje odgovarajućeg broja hidranata za potrebe vatrogasnih postrojbi treba se strogo kontrolirati od
strane vatrogasnih postrojbi, komunalnih redara i sanitarne inspekcije.

Ostale zahtjeve možete pronaći u fotogaleriji: