Nakon lanjskog uspjeha na Ericsson Innovations Awardu, za projekt bespilotne letjelice, Flow Design Team sa splitskog FESB-a ove godine je primljen na renomirano međunarodno natjecanje AUVSI SUAS, koje se nedavno održalo u SAD-u.

Uspjeh nije izostao ni ovaj put, pa se Flow Design Team vratio s nagradom Dawn Jaeger Tenacity Award, te je bio najbolje plasiran europski tim, ostavivši iza sebe konkurenciju poput rimskog i münchenskog sveučilišta, Harvarda, Penn Statea i Berkeleya.

Istaknimo, ovi sustavi namijenjeni su ostvarivanju posebnih zadataka te bi uključivali vrhunsku opremu s tržišta. Do danas su članovi AUS-a razvili potpuno automatiziranu bespilotnu letjelicu s unaprijed programiranim letom, koja je u stanju izbacivati robotizirano vozilo – rovera, te tako simultano ostvarivati dvostruku misiju i izvan zone vizualnog kontakta, tzv. BVLoS (Beyond Visual Line of Sight ili let van linije vida) misije, katapult za lansiranje bespilotne letjelice te upravo testiraju vlastite procedure obavljanja operacija na terenu.

Pogledajte fotogaleriju s priprema za natjecanje i s natjecanja u Sjedinjenim Državama:

Poslovni cilj je komercijalizacija razvijenih tehnologija, dok bi AUS bio izvor obrazovanih mladih stručnjaka koji bi u tvrtku dolazili s već stečenim praktičnim znanjima, čime bi se dodatno pojačala komponenta praktičnog rada i napravila brža prilagodba mladih inženjera na radno mjesto i zadatke, te bi se kroz AUS obavila i selekcija kvalitetnih kadrova. Istovremeno bi se povezala akademska zajednica i poslovni subjekti.

Okupljeni oko zajedničkog cilja

Splitski studenti su još jednom pokazali što je sve moguće postići kada se mladi okupe oko zajedničkog cilja. Nastavljajući svoj rad na razvoju inovativnog projekta bespilotne letjelice VECTOR VX – 3, članovi Aerotehničke udruge Split udružili su snage kako bi po drugu godinu zaredom nastupili na svjetski renomiranom AUVSI SUAS natjecanju, koje se tradicionalno održava u vojnoj bazi Američke mornarice u Marylandu, SAD.

Od prijavljenih 75 timova iz cijelog svijeta, Flow Design Team – FDT, kao jedan od timova koji djeluje unutar AUS-a, plasirao se na 18. mjesto osvajajući ujedno “Dawn Jaeger Tenacity Award” i titulu najboljeg europskog tima. Također, pohvale za rad, trud, kreativnost i postignute rezultate u protekloj godini uručilo je i Sveučilište u Splitu, dodjeljivanjem Posebne Rektorove nagrade.

Danas AUS broji 30 članova, okupljajući studente sa četiri splitska fakulteta, a devet studenata udruge je sastavni dio razvojnog tima FDT koji je za krajnji cilj imao nastupanje na natjecanju “AUVSI SUAS 2019”. Tako su Mirko Borovac, Duje Luković, Josip Wolf, Hana Malenica, Matej Šalinović, Toni Čobanov, Ivana Nikolić, Marko Boljat i Vičenco Kosor proteklih godinu dana s ogromnom razinom predanosti odlučili žrtvovati svoje slobodno vrijeme, praznike i hobije te druge aktivnosti privremeno staviti u drugi plan.

Vrlo dobro iskustavo iz SAD-a

– Sudjelovanje na AUVSI SUAS natjecanju i odlazak u SAD je vrlo dobro iskustvo, daje mogućnost stvaranja novih prijateljstava, dijeljenja znanja i iskustava te omogućava unaprijeđenje sustavnih rješenja – kazao nam je Josip Wolf, jedan od novijih članova udruge.

Njihov rad i napredak su nadgledali mentori udruge prof.dr.sc. Branko Klarin te Goran Gašparović i dipl.ing. Đani Vrsalović, koji ih je ujedno pratio kroz avanturu odlaska u SAD, gdje se održavao prezentacijski let kao završna faza natjecanja, a čijim će se završavanjem poslijediplomskih studija udruga proširiti za dva doktora znanosti.

Nažalost, zbog manjka skupljenih sredstava, priliku samog odlaska na natjecanje nije imao kompletni tim, već je pet predstavnika: Duje Luković, Josip Wolf, Mirko Borovac i Vičenco Kosor, u pratnji Đanija Vrsalovića imalo čast prezentirati Hrvatsku među najboljim sveučilištima svijeta.

– Drago mi je da smo uspjeli ostvariti odličan rezultat usprkos svim problemima na koje smo naišli te se nadam kako ćemo u budućnosti nastaviti u istom duhu – rekao nam je Mirko Borovac.

Provodeći četiri dana na natjecanju, od ukupnih 12 dana puta, imali su priliku komunicirati s predstavnicima raznih tvrtki ostvarujući vrijedne kontakte i potencijalne partnere u radu. Dok su ostatak puta odlučili proslaviti prolazeći kroz gradove poput Washington D.C.-a te New Yorka, gdje su ujedno nastupili na hrvatskom radiju koji se emitira u New Yorku i okolici.

Iduća natjecanja u Australiji i Africi

– Bilo mi je izuzetno iskustvo vidjeti toliku razinu pozitivnog odziva i komentara na projekt u koji je uložena ogromna količina truda i vremena – potvrdio nam je Đani Vrsalović.
Od ove akademske godine krenule su i pripreme za sljedeći korak, natjecanja Medical Express Challenge i Lake Victoria Challenge koja se odvijaju u Australiji i Africi.
Kako zahtjevi projekata i natjecanja rastu, suočeni su s većim organizacijskim i financijskim preprekama u ostvarivanju željenih ciljeva.

Mnogi su već prepoznali potencijal i podržali njihov rad putem sponzorstva i donacija, kao što su: Rimac Automobili, SHD Composites Ltd., Zračna luka Split d.o.o, HEP d.d., Sveučilište u Splitu, Obala d.o.o., Diverto d.o.o., Elevon Tehnologije j.d.o.o., Treće Poluvrijeme d.o.o., HGK, Globtik Express Agency, dobar prijatelj Tonči Jukić iz tvrtke Flying Penguin d.o.o i drugi.

Članovi AUS-a planiraju i korak dalje, te su se kroz start-up tvrtku Alpha Sagittarius d.o.o., u kojoj se određen broj članova udruge planira zaposliti, prijavili na natječaj za dodjelu poticaja iz europskih fondova. Stvoren je poslovni plan za proizvodnju inovativnog višenamjenskog i modularnog sustava bespilotnih letjelica te pružanje usluga iz područja autonomnih bespilotnih sustava. Intenzivno se kontaktiraju poslovni subjekti i institucije, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Naravno, tu su i nastojanja da se privuku investitori koji bi bili voljni uložiti svoja sredstva u daljnji razvoj sustava bespilotnih letjelica.