EUROPSKIM NOVCEM DO UNAPRJEĐENJA Predstavljanje projekta INFRA FGAG Split

Znanost i razvoj Dalmacije i Hrvatske oduvijek su bili zanimljivi i važni našoj sredini

Europskim novcem do unaprjeđenja znanstvene konkurentnosti znanstvenika Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Split unutar Europskog istraživačkog prostora i atraktivnih zanimanja budućnosti.


Laboratorij za potresna ispitivanja i Hidrotehnički laboratorij u Žrnovnici (fotografija – Nikša Jajac)

Znanost i razvoj Dalmacije i Hrvatske oduvijek su bili zanimljivi i važni našoj sredini stoga ćemo u narednim danima ovdje na našim stranicama portala Dalmacija Danas predstavljati što se to u proteklih nekoliko godina vrijedno radilo na FGAG Split. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG Split) do kraja rujna ove godine završava projekt “Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji” (KK.01.1.1.02.0027) koji je započeo u drugoj polovini 2018. godine. Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 84.513.801,36 HRK od kojih se 82.772.609,88 HRK financira nepovratnim sredstvima iz prethodno navedenih EU izvora. Upravo tim sredstvima koja je FGAG Split povukao iz EU fondova i uloženim radom naših zaposlenika, posebno u ovim bremenitim COVID vremenima, uredili smo i opremili 11 laboratorija – rekao nam je dekan izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac. Dekan dodaje kako se završetak projekta očekuje uskoro te kako se isti poklapa s velikom obljetnicom Fakulteta. Ove godine slavimo 50 godina visokog obrazovanja u području graditeljstva u Splitu te je završetak ovog projekta šlag na slavljeničkoj torti i velika stepenica u trajnom uspinjanju prema znanstvenoj izvrsnosti.

9 od 11 specijaliziranih laboratorijskih jedinica (SLJ) nalazi se u fakultetskoj zgradi u Kampusu Sveučilišta, dok se dva nalaze u rekonstruiranom i dograđenom objektu kojeg posjeduju u Žrnovnici. Svih 11 SLJ zajedno čine jedinstveni Laboratorij FGAG kojim će se upravljati objedinjeno. 11 SLJ su:


 • Geodetski laboratorij
 • Geotehnički laboratorij
 • Hidrotehnički laboratorij
 • Laboratorij za GIS i modeliranje podrške odlučivanju
 • Laboratorij za implementaciju suvremenih tehnologija u arhitekturi
 • Laboratorij za konstrukcije
 • Laboratorij za materijale
 • Laboratorij za numerička modeliranja
 • Laboratorij za potresna ispitivanja
 • Mjerna stanica za energiju vjetra
 • Mobilni laboratorij za prometnice

Imena samih SLJ-a ne otkrivaju mnoga ali se iz istih da naslutiti čime se bave te koje profile novih, posebno mladih visokoobrazovanih zaposlenika traže. Naime, i u ovim kriznim vremenima zapošljavali su i zapošljavaju svakolike kadrove na brojnim drugim projektima koje Fakultet provodi, a koji su uglavnom financiranim od strane EU-a. Više o svakoj od SLJ pročitajte na našim stranicama u narednim danima.

Radi postizanja maksimalnog učinka prethodno spomenute i unaprijeđene infrastrukture (uređenih SLJ, infrastrukture Fakulteta te nabavljene opreme), a u cilju povećanja konkurentnosti istraživača Fakulteta provedena je organizacijska reforma. Cilj iste je unaprijediti znanstveno istraživačku djelatnost i formirati te pokrenuti novi organizacijski ustroj koji jamči konkurentnost kako u Europskom istraživačkom prostoru tako i globalno.Hidrotehnički bazen tijekom testiranja (fotografija – Nikša Jajac)

Rekonstruirana i opremljena matična zgrada FGAG Split

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime