EKOFJERA 2017 Inovativni sustavi proizvodnje i opskrbe hranom

Ideja konferencije je prenijeti dobre prakse pametne organizacije održive proizvodnje i distribucije hrane iz različitih dijelova svijeta

“Inovativni sustavi proizvodnje i opskrbe hranom” naziv je međunarodne konferencije koja će u sklopu ovogodišnje EkoFjere biti održana 19. i 20. svibnja u HGK – Županijskoj komori Split, u organizaciji Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD, a u suradnji sa Svjetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetskom bankom (World Bank Group), Međunarodnom federacijom udruženja u ekološkoj poljoprivredi (IFOAM Organics International) te Institutom Ecologica.


Ideja konferencije je prenijeti dobre prakse pametne organizacije održive proizvodnje i distribucije hrane iz različitih dijelova svijeta te ih kroz radionicu s lokalnim dionicima pretvoriti u koncept koji bi poboljšao regionalni sustav proizvodnje i opskrbe hranom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Četvero vrhunskih stručnjaka predstavit će zanimljive teme od izrazitog značaja za kreiranje sustava proizvodnje i opskrbe hranom: Sonja Karoglan Todorović iz Instituta Ecologica  objasnit će zašto je poljoprivredna proizvodnja prema principima ekološke poljoprivrede značajna za dugoročnu održivost, a Allison Loconto iz Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) predstavit će tržišne prilike za hranu proizvedenu na održiv način. Konrad Hauptfleisch iz Međunarodne federacije udruženja u ekološkoj poljoprivredi (IFOAM Organics International) objasnit će kako inovativni održivi sustavi proizvodnje hrane funkcioniraju na globalnoj razini te navesti različite primjere iz Europe, Azije, Afrike i Latinske Amerike. Tea Maria Franich iz Svjetske banke predstavit će izvore i modele financiranja projekata koji su drugačiji od uobičajenih europskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih modela – i najčešće nekorišteni, osobito na našim prostorima.

Konferenciju će zaokružiti panel rasprava i moderirana radionica sa sudionicima koje za cilj imaju osmišljavanje načina za poboljšanje sustava proizvodnje i opskrbe hranom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Program konferencije bit će popraćen najvećim sajmom ekoloških proizvoda u Republici Hrvatskoj – Ekofjera 2017. koji će biti održan 19. i 20. svibnja 2017. na Prokurativama, kao i događanjima u Dioklecijanovoj palači, gdje će ugostitelji grupacije Gastro Get organizirati niz aktivnosti kako bi se povezali s ekološkim proizvođačima – izlagačima na EkoFjeri.

U posljednje dvije godine Splitsko-dalmatinska županija postala je primjer dobre prakse za poticanje mladih visoko obrazovanih osoba na razvoj poduzetništva u sektoru ekološke poljoprivrede na nacionalnoj razini. Važnost konferencije ogleda se i u činjenici da je u tijeku priprema i implementacija niza projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji za cilj imaju razvoj održivog, inovativnog prehrambeno-prerađivačkog sektora.


Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, potrebna je samo prijava putem web stranice www.rera.hr.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0