“DVOSTRUKI KRITERIJI Gdje su bile reakcije na napade na Mirjanu Rakić ili na iživljavanje građana uoči Frljićeve predstave?”

Pored svega ovoga, osuđujući nasilje nad Janicom Kostelić, ukazujemo i na bolje demokratske običaje u kojima bi državni dužnosnici trebali otrpjeti više no obični građani, iz jednostavnog razloga jer su oni u poziciji služenja građanima i javnosti

Stranka Nova ljevica oglasila se priopćenjem povodom verbalnog napada na Janicu Kostelić. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:


Reakcije državnih organa i šire javnosti na nemile događaje u vezi verbalnog napada na Janicu Kostelić još su jednom pokazale kako ne vrijede za svih isti kriteriji i kako se iz svega ovoga ništa nije naučilo. Daleko od toga itko normalan odobrava bilo kakvu vrstu nasilja, a samim tim i verbalnog, ali ako je vjerovati pravosuđu i masovnim medijima, živimo u civiliziranom i pitomom društvu, koje iskazuje nultu stopu tolerancije za verbalno nasilje. Situacija je nažalost posve obratna.

Društvo je duboko podijeljeno po ideološkim, civilizacijskim i klasnim kriterijima, a unutar takve podjele već čitav niz godina svjedočimo porastu verbalnog nasilja od strane nacionalističke i klerikalne desnice prema svim neistomišljenicima. Oni koji su procijenjeni kao takvi dobijaju etikete izdajnika i neprijatelja, protiv njih se širi medijska histerija, komentari ispod tekstova o takvim ljudima prepuni su mržnje, uvreda i prijetnji i sve to ne staje na tome, nego su konstantno izloženi i verbalnom nasilju, kako na ulici, tako i putem maila i društvenih mreža.

Na sve to organi države godinama zatvaraju oči, između ostalog i na brutalan verbalni napad nekoliko stotina ljudi na Mirjanu Rakić, ili reagiraju tek reda radi i s odmakom od skoro dva mjeseca, kao u slučaju masovnog verbalnog i gotovo fizičkog iživljavanja nad građanima koji su išli pogledati Frljićevu predstavu na Marulićevim danima. Isto vrijedi i za slučaj upada nekolicine agresivaca na prvomajsko druženje Nove ljevice. Energična reakcija pravosuđa u ovom slučaju, pokazuje da pravna država bez može djelovati i efikasno i brzo, ali da to radi samo onda kad joj to politički odgovara. Što dalje znači da nismo svi jednaki pred zakonom. Pored svega ovoga, osuđujući nasilje nad Janicom Kostelić, ukazujemo i na bolje demokratske običaje u kojima bi državni dužnosnici trebali otrpjeti više no obični građani, iz jednostavnog razloga jer su oni u poziciji služenja građanima i javnosti.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0