Rođena Splićanka, vječna zagrebačka studentica, ponosna mama i profesorica, hobistička novinarka, spisateljica u nastajanju – način je kako sebe predstavlja Magdalena Mrčela.

Kroatistica, profesorica latinskog jezika i književnosti trenutačno uz posao pohađa doktorski studij Hrvatska filologija u interkulturnom kontekstu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2017. suradnica je portala Dalmacija Danas (prateći kulturu i sport).

Obzirom da je nedavno obilježen svjetski Dan prevencije suicida s Magdalenom smo razgovarali o knjizi koju je objavila i rasprodala u rekordnom roku. Riječ je o romanu “Između” koji tematizira suicid i intenzivno radi na detabuiziranju teme mentalnog zdravlja u svrhu prevencije suicida.

Roman “Između” posljedica je kasnonoćnih razgovora, milijun neodgovorenih pitanja, mnogo ljutnje i malo suza, a ponajviše zacjeljivanja rana i dopiranja do ljudi koji odvaguju između života i smrti. Sasvim subjektivna interpretacija svijeta o kojem ne znamo ništa, uz tinjajuću nadu da postoji nešto – objašnjava Magdalena što je bio “okidač” za nastanak knjige.

Kako kod svojih učenika prepoznaje razliku između devijantnog ponašanja i patologije, na koji način im pristupa i gdje vidi prostor za pomoć svima koji se nalaze u prostoru između “jesi” i “nisi”, “biti” ili “ne biti” pogledajte u novom videu Dvi-tri riči.

Recenzija romana “Između”

Čitajući roman “Između” centripetalna sila autoričinog pristupačnog jezika, društvene kritike, teške teme, životnosti i emocije, uvući će vas u stanje koje najbolje možete opisati riječju IZMEĐU.

Između suza i smijeha, između šoka i razdraganosti, između tuge i veselja, između euforije i tjeskobe, između života i smrti.

Roman tri zasebne životne priče, preciznije drame isprepleće u jednu, smještajući glavne likove u međuprostor koji strahovito podsjeća na “čistilište”, mjesto gdje duše nakon smrti provode vrijeme u kojem će “netko presuditi” gdje trebaju ići – gore ili dolje, u raj ili pakao, u romanu “Između” lik “Domara” djeluje kao moderator odluka koje likovi sami donose.

Magdalenin književni jezik – izričaj jednako je pitak formiranoj odrasloj osobi i adolescentu, a ogoljenost od literarnog kiča roman “Između” ne čini manjkavim u niti jednom smislu već upravo suprotno iskustveno bogatim tekstom kojeg čitate u jednom dahu.

Vrijeme u kojem živimo konstantno promovira ispunjavanje vlastitih želja no tema suicida tu je u kontradikciji, a osobe čije su misli obavijene težinom i mrakom upravo bi trebale misliti na one koje ostavljaju za sobom na ovom svijetu i na koji način će njihovo odsustvo obilježiti i trajno promijeniti živote najbližih. Ovu problematiku, Magdalena Mrčela sjajno je elaborirala vraćajući svoje likove iz “limba” u život samo tako da im dopusti opservaciju onoga što su ostavili za sobom bez mogućnosti intervencije ili upliva.

Vjerujem da će ovaj roman biti trajno blago, štivo koje će mnogima pomoći da izađu iz prostora “između”.

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime