Ako mislite da je primarni posao HGSS-a spašavanje stranaca s planina, varate se. Ovi plemeniti ljudi ne samo što spašavaju ljude s nepristupačnih terena već i pomažu ozlijeđenima, interveniraju kod nasukavanja brodova, raznose lijekove i pomažu stožeru civilne zaštite u prevenciji širenja pandemije.

Usprkos uvjerenjima široke populacije čak 80% akcija spašavanja otpada na domaće ljude. Osim akcija spašavanja na planinama HGSS se bavi i potragama za nestalim osobama.

Na temu trenutne dugotrajne i opsežne akcije spašavanja na planini Biokovo razgovarali smo s Darkom Gavrićem Čerčom, pročelnikom GSS-a Split.

Koliko koštaju potrage, postoji li troškovnik koji po stavkama precizno definira iznose volonterskih sati, opreme, transport te u konačnici tko to točno plaća dio je razgovora koji možete pogledati u najnovijem videu Dvi-tri riči.

Doznajemo i detalj šetaju li uistinu Česi, Nijemci i Poljaci u šlapama po planinama u Dalmaciji ili je riječ o prenesenom značenju pomoću kojeg se ukazuje na potrebu za adekvatnom opremom prilikom planinarenja.

Tema za razgovor bilo je napretek, ali za sada donosimo tek Dvi-tri riči.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime