Zagađeni okoliš jedan je od gorućih problema čovječanstva, a uvelike je uzrokovan činjenicom da se velik dio otpada ne reciklira. Da bi se otpad reciklirao, najprije ga je potrebno sortirati. Navika je to koju mnogi nisu usvojili, ali slamka spasa mogla bi nam biti inovacija dvojice splitskih gimnazijalaca.

Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split, osmislili su pametni spremnik SortIT, koji samostalno razvrstava otpad koji u njega ubacujemo. Njihova ideja, poslovni plan i dobra prezentacija oduševili su žiri VII. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine te Duji i Antoniju donijeli pobjedu u nikada većoj konkurenciji, javlja Srednja.hr.

Kada su shvatili da Hrvatska reciklira tek nešto više od 15% otpada, Duje i Antonio počeli su razmišljati o rješenju tog problema. I došli su na ideju pametnog spremnika SortIT koji sam razvrstava otpad. Ukratko, nakon što u spremnik ubacimo predmet ili više njih, spremnik uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje o kojoj se vrsti otpada radi te ga razvrstava u manju kantu unutar samog spremnika. Svojom idejom ‘upali’ su u finale VII. izdanja srednjoškolskog natjecanja Ideja godine.

Splićani su svjesni da imaju konkurenciju, ali tvrde – dva postojeća slična spremnika imaju svoje mane. Ili čitavo vrijeme moraju biti priključeni na struju, imaju manji kapacitet i u njih se može ubacivati jedan po jedan predmet ili niti ne razvrstavaju otpad nego samo pokazuju kada su puni. Najveća im je mana cijena, prvi košta 40 tisuća kuna, a cijena onoga koji nabavljaju neki hrvatski gradovi kreće se oko 70 tisuća kuna.

Za razliku od konkurentskih spremnika, njihov je, kaže Antonio, u potpunosti autonoman jer za rad koristi solarnu ploču i ima vlastiti hotspot. To znači da se s njega može dijeliti i internet. Prepoznaje više predmeta, dakle, moguće je u njega izbaciti predmete iz vrećice koje će spremnik razvrstati u manje unutarnje odjeljke. Pametni spremnik ima i prilagodljiv softver što znači da se može postaviti i u kućanstvu, ali i primjerice u kamione za odvoz otpada. Cijena njihova spremnika iznosila bi 20-ak tisuća kuna, dakle puno je niža od cijene spremnika kakav proizvode njihovi konkurenti, što bi značilo da bi hrvatski gradovi mogli uštedjeti značajne količine novca kupnjom SortIT spremnika.

– Pojednostavljeno rečeno, mi smo pokazali programu kako izgleda plastika i to smo napravili na puno primjera i što će biti više primjera, spremnik će bolje prepoznavati otpad. Nakon što smo mu pokazali kako izgleda pojedini predmet, ‘mozak’ tog programa mijenja se i postaje optimiziran za prepoznavanje takvih vrsta predmeta i on praktički nauči kako izgleda pojedina vrsta predmeta i tako ih može razlikovati, kaže Duje.

Što je Ideja godine?

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce, a odvija se pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

Više pročitajte OVDJE.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime