Velike štete izazvalo je nevrijeme koje je u petak navečer pogodilo dalmatinsku obalu. Od kapetana splitske Lučke kapetanije Željka Kuštere Morski.hr doznaje da je bilo osam akcija spašavanja ljudi diljem splitskog akvatorija, dok je nasukavanja na obalu uslijed nevremena bilo daleko više.

U 21:30 sati jahta Adriatic Queen između Hvara i Brača javlja da su viđene 2 crvene signalne rakete. Kontaktirali smo ribaricu koja je bila u blizini, onda smo naš brod iz Makarske aktivirali da ide provjeriti o čemu se radi.

U 22:30 sati poziv krenuli smo u pomoć motornoj jahti Carpe Ventum. Popustilo joj je sidro u Maloj luci na Velom Drveniku. Doživjeli su udarac o obalu i zabilježili prodor mora. Prema njoj je u ponoć isplovio naš brod Poišan.

U 22:35 sati, vlasnik glisera u Velom Drveniku skočio je u more, pokušao spasiti gliser s kabinom i dva motora. Prema njemu je također krenuo Poišan.

U 22:55 sati kod Arbanije na Čiovu čovjek je upao u more, a to nam je dojavila njegova kćer. Kapetan ispostave u Trogiru je sa svojom ekipom krenuo prema tom mjestu. Hvala Bogu, u 00:40 kćer je potvrdila da je čovjek uspio doplivati do obale.

Malo kasnije uslijed jakog nevremena grčkom tankeru Bizantin u Solinu je prilikom iskrcaja goriva pukla cijev. Brod je imao ventile na kraju i brodu i sva sreća da je na njemu bio iskusan zapovjednik i peljar. Pozvali su pomoć i stigli su momci iz DVD Florijan i CIAN-a, nije bilo istjecanja van postavljene brane. A kako se sve radilo po pravilima, oko broda su preventivno postavljene brane koje nisu propustile naftu.Vjetar preko 70 čvorova u jednom trenutku

U 23:57 sati imali smo dojavu o dvije ispaljene crvene rakete, 2 NM od punte Brača. Došli smo i tamo ali ništa nismo uočili.

00:15 sati, čovjek je upao u more između Solina i ACI marine.

Imali smo i nasukavanje motorne jahte Kairos sa 16 putnika i 7 članova posade na žalu uvala Racetinovac, Okrug kod Trogira.

Jutros je jedan brod kapetanije krenuo prema hridi Arkanđeo kod Trogira. Tamo su spasili dva hrvatska građanina s prevrnute jedrilice.

Treba napomenuti da je u jednom trenutku zabilježen vjetar i iznad 70 čvorova, što je iznimno opasan i jak vjetar. Ima toga puno još, ali ovo su najbitniji događaji u kojima su spašavani životi – rekao je za Morski.hr kapetan splitske Lučke kapetanije Željko Kuštera.