Dubrovnik više neće biti “otok”: Ministrica Žalac u Bruxellesu potpisala odluku o financiranju Pelješkog Mosta

Ovu srijedu, u Bruxellesu ministrica Žalac sastala se u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, u zgradi Berlaymont, s povjerenicom Europske komisije, Corinom Cretu zbog potpisivanja odluke o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom"

Velik je ovo trenutak za Hrvatsku, konačno smo na putu prema jedinstvenom i u cijelosti povezanom teritoriju Lijepe naše. No, ovo nije samo velik dan za Hrvatsku, ovo je i jedan važan korak za Europsku uniju – kazala je danas ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.


Ovu srijedu, u Bruxellesu ministrica Žalac sastala se u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, u zgradi Berlaymont, s povjerenicom Europske komisije, Corinom Cretu zbog potpisivanja odluke o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, ukupne vrijednosti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, piše DuList.

– Projekt će osigurati kontinuitet teritorija Unije i otvoriti potencijale gospodarskog i društvenog razvoja u široj regiji te poboljšati dio TEN-T mreže EU na Jadranskoj obali. Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom najveći je projekt financiran sredstvima EU u RH – ukupno 526 milijuna eura, od kojeg iznosa će ovom odlukom koju danas potpisujemo 357 milijuna eura biti financirano bespovratnim sredstvima EU – dodala je ministrica.

-Ovaj je put bio iznimno dugačak i nimalo lak. To možda najbolje znaju i neki koji su danas ovdje i kojima se posebno zahvaljujem na trudu i zalaganju, a tu su naša zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Oni možda najbolje znaju koliki značaj će gradnja Pelješkog mosta imati za stanovnike DNŽ – dodala je ministrica.

-Završen je prvi krug u postupku javne nabave za izvođača radova odnosno izgradnje Pelješkog mosta te je u drugi krug odabira ušlo ukupno osam ponuđača odnosno konzorcija tvrtki a sklapanje ugovora o izvođenju radova te početak građenja mosta očekuje se na jesen ove godine. Planirani rok izgradnje mosta je tri godine, dakle do jeseni 2020. godine imat ćemo Pelješki most i Hrvatska će biti konačno jedinstvena. Trenutno, ovo je najveći EU projekt u Hrvatskoj i svakako jedan od najvećih projekata u Europskoj uniji, a Europska komisija dovršava sve interne procedure za sufinanciranje najvećeg projekta putem sredstava Europske unije, u okviru kojega je planirana izgradnja Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta – kazala je među ostalim ministrica, dok je Cretu dodala:

– Veliko mi je zadovoljstvo danas obznaniti kako je EU Komisija napravila odluku poduprijeti ovaj projekt. Velika je to vijest za Hrvatsku, ali i za cijelu regiju. Zaista mislim kako se radi o nečem velikom, jer se radi o teritoriju Hrvatske koji će konačno biti ujedinjen. Ovaj projekt će nam donijeti blagostanje regiji i zemlji, te bolji i jednostavniji promet, kao i bolju budućnost. S moje točke gledišta, ovo je vrlo važan trenutak i naravno, ne bi bio tu gdje jest da nije jako dobre tehničke podloge. Sve oko ovog projekta jako je dobro pripremljeno – kazala je Cretu, zahvalivši i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na suradnji.


Na potpisivanju Odluke bila je i europarlamentarka Dubravka Šuica koja je istaknula kako je ovo povijesni trenutak, posebno za Dubrovnik.

-Dubrovnik konačno više neće biti otok. Sada iskreno vjerujem u ovaj projekt. Bilo je trenutaka kada nam građani više nisu vjerovali, ali zahvaljujući EU i novcima iz Regionalnog fonda konačno će i naši sugrađani i građani Hrvatske shvatiti što znači benefit od EU. Ovakvi projekti su vrlo važni da bismo što više imali povjerenja u Uniju i naše članstvo u Uniji – rekla je nakon potpisivanje Odluke Šuica, još jedno naglasivši kako je važno da građani osjete korist od Unije, piše DuList .– Ovime imamo potvrdu o financiranju projekta od 85 posto odnosno 257 milijuna kuna koji ide na jesen. Očekujemo kako će se Pelješki most uredno izgraditi zajedno s pristupnim cestama. Time će naša županija biti povezana s ostatkom Hrvatske i Europske unije. Ovaj projekt ima stratešku važnost povezivanja juga Hrvatske. Bitan je i za gospodarski razvoj cijele naše županije posebno Pelješca, Mljeta… – rekao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Na pitanje približava li gradnja Pelješkog mosta i stonske prilaznice često spominjanu autocestu do Dubrovnika župan je odgovorio:
– Postoji više varijanti o kojima se razmišlja kako dalje povezati našu županiju. Mi ovime prevladavamo diskontinuitet teritorija do Neuma. Moramo se povezati na neki način od Dubrovnika do mosta, i od mosta do Ploča. Mislimo kako je najbolje rješenje da autocesta prođe kako je i planirano – kroz našu županiju kako je i planirano. I na tome ćemo dalje inzistirati – kazao je Dobroslavić.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0