Drugo izdanje STup! – međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja: Split je i ove godine bio globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta jučer 18.6. započelo je dvodnevno Internacionalno studentsko Startup natjecanje.

Pozdravnim govorom dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu prof.dr.sc. Maja Fredotović otvorila je ovo Internacionalno studentsko Startup natjecanje, nakon čijeg je govora, ispred Sveučilišta u Splitu sve prisutne pozdravila prof. dr.sc. Leandra Vranješ Markić te ispred grada Splita Ela Žižić.


Nakon što je upriličen samo početak natjecanja StartUP-a na pozornicu su se popeli suci koji su u kratkim crtama predstavili sebe i institucije te poduzeća iz kojih dolaze.
Gergo Gulyas, Startup Campus, Michael Chaffe, Wolves Summit, Arjan Goudsblom, Preneurz.Amsterdam, Iva Rakocevic, Kavedon Kapital, Sara Korchmaros, cLAB Ventures, Andreas Spechtler, Silicon Castles, Paulina Bialek, Expara IDM Ventures, Diana Florescu, Grai Group, Renata Brkić, Feelsgood Capital čak je 9 sudaca koji dolaze iz različitih zemalja, a koliko sličnosti imaju u svojim poslovnim putevima toliko su različiti.

Iz njihovih izlaganja upečatljiva je bila konstatacija da je strategija izlaska na tržište razlog zašto uspije samo 1 od 1000 startup-a te su mladi visokoobrazovani ljudi prepoznati kao ranjiva skupina, a poseban se naglasak treba staviti na osiguranje kvalitetnih poslova po završetku formalnog obrazovanja kako bi mladi ostali u svojoj zemlji.

Natjecatelji su bili raspoređeni u 4 pitcha, a po završetku svakog pitcha po 3 suca su imala priliku unutar 5 minuta postaviti pitanja kojima bi objasnili nedoumice iz prezentacije natjecatelja.

Pitchala su 33 team-a iz cijelog svijeta, što je uistinu opravdalo naziv natjecanja- Internacionalno studentsko startup natjecanje.

Pri proglašenju finalista natjecanja osim predviđenih 6 finalista iz 3 kategorije, odlukom sudaca otvorena je nova kategorija te su još dva natjecateljska team-a dobila priliku uči u finale.


U finalu su pitchali:
Održani finalni pitchevi prema redoslijedu (uz kratki opis ):
a) WindWard (RH) – platforma za automatizaciju i optimizaciju organizacije sportskih regata
b) Makabi Agritech (RH) – inovativna mikrokapsula u koju se injektiraju hranjive i bioaktivne tvari s kontroliranim otpuštanjem (optimizacija gnojidbe i zaštite bilja u poljoprivredi)
c) Calvaria (BiH) – platforma za spajanje studenata medicine s iskusnim mentorima
d) Alumnio (Slovenija) – razvoj inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji
e) EasyPass (Srbija) – platforma za spajanje ponude i potražnje u obrazovnom sektoru (predavanja, poduke, …)
f) Dock.me (RH) – sustav za optimizaciju i napredno sidrenje u marinama
g) AymoLive (RH) – platforma za video prijenos uživo namijenjena umjetnicima (pjevači, slikari, plesači, …)
h) PS 1925 (Indija) – optimizacija aplikacije pesticida na poljima primjenom dronova

Nakon završetka pitchanja težak su zadatak dobili suci, a u prijenos se uključio Nikola Pavešić, direktor startup ekosistema u tvrtki Infobip koji je kroz razgovor s moderatorom pričao o tome kako je Infobip došao od startupa do globalnog diva koji je pokrenuo vlastiti program pomoći i edukacije startupa “Infobip Startup Tribe”.Proglašenje pobjednika:
1. mjesto – Alumnio (Slovenija)
2. mjesto – Dock.me (RH, Split)
3. mjesto – Makabi Agritech (RH, Zagreb)
4. mjesto – Calvaria (BiH)
5. mjesto – Windward (RH, Split)
6. mjesto – AymoLive (RH, Split)
7. mjesto – PS 1925 (Indija)
8. mjesto – EasyPass (Srbija)

Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, i to za pobjednika 17.500,00 $ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, 15.000,00 $ za drugoplasiranog, 12.500,00 $ za trećeplasiranog, dok ostalih troje finalista osigurava po 10.000,00 $  za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije. Pobjednički startup osigurava također sudjelovanje i izlaganje na partnerskoj Wolves Summit konferenciji koja će se održati u listopadu ove godine. Wolves Summit je najveća poduzetnička konferencija u srednjoj i istočnoj Europi koja spaja preko 2000 startup poduzeća u potrazi za investicijom i investitora iz cijelog svijeta.

Partneri iz EU Startup Summit osigurali su i besplatno sudjelovanje za 3 najbolja startup tima.  Najbolji startupi osvojili su i vrijedne nagrade u vidu licenci za različite korisne startup alate, kao što su Cuttles, IdeaBuddy i Freedcamp te 1.000,00 $ aktivnih kredita za korištenje Amazon Web Services cloud usluga. Tvrtka Ensoco omogućit će najboljem startup timu u idejnoj fazi besplatno poslovno savjetovanje u trajanju od 6 mjeseci.

Natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.

Nakon natjecanja Studentski poduzetnički inkubator potpisao je suradnju sa Startup Campusom, poduzetničkim akceleratorom sa sjedištem u Budimpešti i Londonu specijaliziran za pripremanje startup tvrtki za internacionalizaciju poslovanja i pripremu za investiranje, čime će znatno biti ojačana lokalna poduzetnička zajednica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime