DRAMA U DUGOM RATU Investitori dočekani uz zvižduke, građani se protive “Projektu uvala”: “Prodajete maglu, 15 godina čekamo sanaciju…”

[FOTO+VIDEO] Građani upozoravaju da se u Dugom Ratu na području bivše tvornice ništa ne miče s mrtve točke. Prava scena je nastala kada je jedna gospođa prišla investitorima i odvjetniku Peronji. Evo što se dogodilo, sve je snimljeno


Stanovnici Dugog Rata još su prije nekoliko dana otvoreno pozvali državu da hitno krene u sanaciju prostora bivše Tvornice Dalmacija Dugi Rat, gdje leži opasan otpad.

Kako je prošlog tjedna izvijestio načelnik Općine Tonči Bauk, stanovnici to žele što prije, a prije nekoliko dana održao se i okrugli stol na tu temu.

“Ništa ne miče s mrtve točke”

Naime, Građanska inicijativa ZA Tvornicu Dugi Rat upozorila je da je, prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice opasan otpad koji sadržava krom 6 i policikličke ugljikovodike.

SVE SU ODUŠEVILI! Vatrogasci iz Dugog Rata preplivali Brački kanal: “Bilo je teško, struja nas je nosila”


Tvrtka, koja je insolventna i ispunjava sve uvjete za stečaj, preuzela je obvezu sanacije prostora, no godinama se ništa ne miče s mrtve točke, ističe se u priopćenju, te se nadodaje da se “Projektom uvala” na području bivše tvornice želi izgraditi turistički kompleks, no lokalna ga zajednica ne dočekuje raširenih ruku.

Dugi Rat protiv daljnje prodaje državnog zemljišta investitoru koji ga je zagadioGrađanska inicijativa iz Dugog Rata: “Dođite, prodavat će se magla”

Nadalje, u priopćenju se ističe kako je odlukom Vlade 2017. godine naložena prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu toj tvrtki te da se građani, stručnjaci i lokalna vlast tome oštro protive.

Danas je u Omišu u hotelu Plaža održana burna rasprava uz prezentaciju gdje je detaljno predstavljen “Projekt uvala”.

Brojni građani su došli na javnu raspravu, a putem društvenih mreža Građanska inicijativa ZA Dugi Rat pozivala je građane te su napomenuli da će se izložiti projekt kojim će se prodavati magla.

Netom nakon predstavljanja uslijedila je burna rasprava.

Načelnik: “Stanovnici ne mogu više pognute glave šetati mjestom”

“Žalosno je da nakon 12 godina ponovno imamo istu koncesiju za projekt. Ne vidim ovdje rješenje problema. Ovo idejno rješenje koje izgleda kao vojno odmaralište neće proći u lokalnoj upravi. Sanacijskim programom 2015. godine mi smo morali ukloniti ovaj otpad s našeg dvorišta i krenuti s projektom do 2019. godine. Investitor to nije ispoštovao. Ne vjerujem da će projekt ponovno krenuti i da ćemo mi imati novi slučaj”, kazao je Bauk te je nastavio:

“Mi se borimo za ovo područje jer nagodba još nije završena. Mi ćemo upirati, jer ne vidimo kraj ovom procesu koji traje 15 godina. Stanovnici Općine Dugi Rat ne mogu više pognute glave šetati mjestom. Moramo sanirati prostor ‘Dalmacije'”, zaključio je Bauk.

Vuković: “Prvo riješiti pitanje šljake”

Nakon njega riječ je uzeo Domagoj Vuković, nekadašnji načelnik spomenute općine. Obrazložio je u početku zašto je podržao prodaju tvornice.

“Podržao sam prodaju tvornice i imamo konkretne dogovore s predstavnicima Engleza. Za vas sada imam nekoliko pitanja. Rečeno je da ste otkupili zemljište od prethodnika, pitanje je, jeste li preuzeli njihove obveze? Nadalje, koja je dubina mora na prostoru na kojem će se raditi marina? U jednom od slajdova sam vidio pet visokih zgrada, zanima me, koje su to zgrade? Tijekom cijele prezentacije podcrtana je zgrada tehničkog pregleda, pa me zanima jeste li nju uklopili u taj prostor? Jesu li šetnice slobodne za sve stanovnike Dugog Rata? Koji je na kraju interes Općine u cijelom ovom procesu?” pita se Vuković te nastavlja:

“Nekad dok smo pregovarali, investitori Englezi su prihvatili da javno dobro općine pripada samo Općini Dugi Rat, i nisu se s Vladom miješali po pitanju javnog dobra. Općina gubi tu poziciju javnog dobra. Naše javno dobro mora pripasti nama. Nigdje ja nisam vidio što investitor želi napraviti osim ovog prostora. Obvezali su se da će napraviti dvoranu, ambulantu i vatrogasni dom. To se ništa ne događa. Ja kao bivši načelnik podržat ću sve one zahtjeve koje sam imao 2006. godine i želim da naš Dugi Rat ima interesa u ovome”, istaknuo je Vuković.

“Da bi mi razgovarali o ovom projektu moramo prvo riješiti pitanje šljake i poziciju terena dovesti na nultu poziciju. Nemojte forsirati izmjene i dopune prostornog plana dok ne riješimo pitanje šljake”, zaključio je u nastavku.

Peronju dočekali zvižduci i uvrede: “Ja imam vremena, čekat ću vas”

Odvjetnik “Projekta uvala” Kruno Peronja je uz negodovanje prisutnih građana uzeo riječ.

Iako je tada u vijećnici bila napeta i burna atmosfera, Kruno Peronja je uspio reći ono što mu je na duši.

“Ja imam vremena, čekat ću vas dok se umirite”, kazao je Peronja te je nastavio pojašnjavati građanima dijelove projekta.

“Predstavljanje ovog projekta je došlo u pravo vrijeme. Ovo je prigoda da investitori čuju što građani misle i koliko misle o budućnosti. S gospodinom načelnikom uspostavio sam kontakt od prvog dana. Općina je provela postupak i vijeće je donijelo odluku, izvođač bi trebao staviti mjerače za kvalitetu zraka, a Projekt uvala će platiti taj račun. Svi smo u jednom glasu složni da se provede sanacija. Neposredno nakon izbora je prvi korak napravljen. Ja govorim samo istinu i držim se zakona i propisa. Ovo su novi vlasnici tvrtke koji žele predstaviti projekt primjeren ovom vremenu i oni će to provesti, a vaši prijedlozi će pomoći u pogledu imovinsko-pravnih odnosa. Vlasniku sam nadalje predložio da se zbog mora s Republikom Hrvatskom dogovori sporazum i on je u završnoj fazi. Doći će do dogovora između RH i Projekta uvala”, kazao je Peronja.

Kruno Peronja

“Sramota! Sramota je to što govorite”

Brojni građani su negodovali dok je Peronja govorio.

“Sramota! Sramota je to što govorite. Mi ćemo svi ić ća”, kazao je jedan gospodin.

“Investitor je imao obavezu do 2019. godine sanirati ovaj prostor i po sili zakona to prelazi na Republiku Hrvatsku. RH upravlja s vaših 33 posto i ima obvezu sanirati ovo područje. Mi možemo ovo sanirati. Upućeni su zahtjevi da se kompletno područje sanira. Koraci su ovdje najjednostavniji. Mi nama predstavljate neku slikovnicu, to su priče za malu dicu. Mi kao građani Dugog Rata moramo biti van opasnosti za zdravlje za nas i našu djecu”, kazala je jedna stanovnica Dugog Rata.

Nastao kaos, jedna gospođa prišla investitorima. U čašu im stavila crni prah

“Ovo je poprilično zatvoren resor i ne vidim nikakvu poveznicu s mjestom”, kazao je jedan stanovnik.

“Vi zaslužujete crnu medalju i šokira me pristup vas i vašega tima. Ne možemo vam vjerovati, godinama smo izigravani. Nikakvo čišćenje ovdje nije napravljeno, a još manje neki projekt. Protivimo se ovome i ne vjerujemo vam”, kazao je jedan građanin.

Prava drama nastala je u vijećnici kada je jedna građanka ukazivala investitorima i svim prisutnima na probleme s kojima se godinama susreću građani, a nakon svog izlaganja prišla je investitorima te im je u čaše ubacila crni ugljen s kojim se kako kaže, stanovnici godinama bore.

Odvjetnik Peronja je tada prekinuo gospođu te je povišenim tonom pokušao umiriti situaciju.

Kako je to izgledalo, pogledajte u video zapisu ispod…

Udruga Sunce Split pružila podršku

Podsjetimo, i Udruga Sunce Split je pružila podršku stanovnicima Dugog Rata u iznalaženju najprihvatljivijeg rješenja za okoliš na području bivše tvornice Dalmacija.

Udruga Sunce Split pruža podršku stanovnicima Dugog Rata u iznalaženju najprihvatljivijeg rješenja za okoliš na području bivše tvornice Dalmacija

“S obzirom na učestale prijave građana na Zeleni telefon, besplatni alat Udruge Sunce za prijavu problema vezanog za zaštitu okoliša i prirode, i snažnu volju lokalne zajednice da se konačno provede sanacija tog onečišćenog područja, Udruga Sunce Split pruža podršku stanovnicima Dugog rata u iznalaženju najprihvatljivijeg rješenja trenutnog stanja za okoliš, ali i za kvalitetu života stanovnika”, istaknuli su u dopisu prije nekoliko dana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
4
Hagić
3
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
5
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime