Ovog se tjedna opraštamo od klimatološkog ljeta. Prvog dana rujna zakoračit ćemo u klimatološku jesen, a jesen će i kalendarski početi jesenskom ravnodnevnicom 23. rujna u 8 sati i 50 minuta.

Nema nikakve sumnje, ljeto za nama bilo je znatno toplije od višegodišnjeg prosjeka. Dva vrhunca ljeta dogodila su se zadnjih dana lipnja i u drugoj dekadi kolovoza. Nekoliko kišnih “epizoda” zaslužno je da aktualno ljeto neće biti sušno u klimatološkom smislu, usprkos relativno sušnom kolovozu.

I posljednji dani kolovoza prolaze u znaku natprosječne topline. Tako su jučer dijelovi Dalmacije zabilježili vrlo vruć dan. Primjerice, najviša dnevna temperatura zraka u Kninu i Metkoviću bila je 35°C, a u Imotskom 36°C.

Zanimljivo, dijelovi Dalmacije jutros su bili među najhladnijim u zemlji. Sinj je jutros s 13°C bio najhladniji u Hrvatskoj! Uz obalu su minimalne temperature bile od 20 do vrlo toplih 25°C.

Do kraja ovog tjedna u većini predjela bit će stabilno.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Popodne je uglavnom u pograničnom području s BiH moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Na moru i uz obalu će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 30 do 35°C.

U petak pretežno sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. U drugom dijelu dana lokalno pojačan razvoj naoblake koji će u Zagori i ponegdje na sjeveru Dalmacije donijeti slabe i prolazne grmljavinske pljuskove. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C.

Pretežno sunčano bit će i u subotu. Popodne je tek ponegdje uz granicu s BiH moguć slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slab dnevni vjetar, a danju će se zadržati vruće, u nekim dijelovima Zagore moguće i vrlo vruće. Slično će biti u nedjelju.

Sinoptička situacija počet će se mijenjati od ponedjeljka. Zbog toga će biti znatno više oblaka nego zadnjih dana, prvo na sjevernom, zatim srednjem Jadranu. Već ujutro mogući su kiša, pljuskovi i grmljavina na sjevernom Jadranu, a do kraja dana ponegdje i na srednjem. U Dalmaciji će zapuhati slabo jugo, a na sjevernom Jadranu krajem dana jaka do olujna bura. Bit će malo svježije.

Prodor s burom i malo kiše u utorak će se proširiti na cijelu Dalmaciju, a trebalo bi dodatno osvježiti. U srijedu i četvrtak trebalo biti ponovno biti sunčano i nešto toplije nego u utorak, ali se vrućine više ne bi trebale vratiti u Dalmaciji. Osvježenje ćemo najviše osjetiti u noćnim i jutarnjim temperaturama zraka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime