Planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru jedan je od najpopularnijih planinarskih domova u Hrvatskoj. Nakon višegodišnje pravne bitke vlasništvo nad domom konačno je upisano na Planinarsko društvo Mosor čime su se stekli uvjeti da krene njegova dugo očekivana obnova.

Povijest doma

Na poticaj profesora Umberta Giromette HPD Mosor je započeo gradnju Planinarskog doma 24. listopada 1929. godine polaganjem kamena temeljca, a 10. listopada 1931. godine dom je svečano otvoren pod imenom Dom kraljice Marije. Za vrijeme 2. svjetskog rata talijanska vojska ga je zapalila i gotovo do temelja srušila. Poslije rata dom je obnovljen i dogradnjom znatno proširen. Otvoren je 9. prosinca 1951. godine pod imenom Dom na Ljuvaču. Od 26. studenog 1961. godine dom je nazvan po Umbertu Girometti, legendarnom splitskom planinaru i nadasve popularizatoru planinarstva te predsjedniku HPD Mosor, koji je i zaslužan za njegovu gradnju.

Iako je odgojio generacije planinara, posljednjih desetljeća ulaganja u dom gotovo da i nije bilo. Aktualni domar Špiro Gruica s obitelji pazi na planinarski dom kao na vlastitu kuću, a današnja popularnost ovog planinarskog zdanja dobrim dijelom može se pripisati upravo srdačnom Špiru.

Na jesen ove godine krenula je obnova doma i to na temelju financijskih sredstava Planinarskog društva Mosor i donatora. Volonteri već tjednima održavaju radne akcije s ciljem uređenja planinarskog doma. Prvi dio sanacije uključuje obnovu spavaonica, hodnika i sanitarnih čvorova, pa će noćenje do kraja veljače 2019. biti moguće isključivo u skupnoj spavaonici.

Održane tri radne akcije, brojne još slijede

U prvoj radnoj akciji sanirani su hodnik, spavaonice br. 3 i 5. te škure i okviri prozora. U drugoj su obojene spavaonice br. 4 i 5, kreveti u njima te sva vrata na katu, a u nedavnoj obojena su krila prozora u spavaonicama i klupe, obnavljane su skale i ulazna vrata u pl. dom te su odrađeni pripremni radovi u ženskom WC-u.

Možete pomoći i vi!

Društvo poziva sve zainteresirane volontere za nadolazeće akcije da se jave osobno u tajništvo HPD “Mosor” ili putem e-maila: hpd.mosor.split@gmail.com, a više informacija o obnovi i akcijama možete dobiti kod predsjednika HPD-a Mosor, Denisa Vranješa na 091/957-2379.

Povodom obnove doma koja je u tijeku, porazgovarali smo s predsjednikom društva, Denisom Vranješom.

– Društvo je krenulo obnovu doma prvenstveno vlastitim sredstvima. U pitanju je investicija do 80 tisuća kuna. U planu je uređenje spavaonica i sanitarnih čvorova u Domu u prvoj fazi, a druga faza, koja bi išla najesen, uključuje uređenje krova. Oko 300.000 kuna je investicija krova. Dakle, mijenjaju se madraci, posteljina, parket, uređuju se sanitarni čvorovi.

Velika pomoć je što ne plaćamo ničiji rad, članovi Društva volontiraju, to je olakotna okolnost.

Vidjeli smo da je cement u Sitnome, pozvali ste ljude dobre volje da ga prenesu gore?

– Tako je. U planu je nalijevanje podova u ženskom WC-u i u praonici, 21. prosinca. Znači, u ova dva tjedna bi trebali prenijeti to do gore.

Prva faza radova bi trebala biti gotova do uspona Sto žena na vrh Mosora, koji će se održati u subotu, 9. ožujka 2019.

Do proljeća će biti gotovo?

– Tako je. Sve spavaonice će biti obnovljene, uključujući popularni “Aušvic”. On će čak biti elitniji od ostalih spavaonica. Imamo poseban plan podjela, kao u hostelima. Znači, sve će biti podijeljeno sa šperpločom između ležaja, da svatko ima svoju intimu. U konačnici, tako će biti i toplije.

Ovo je prvi zahvat nakon četiri desetljeća. Zadnja veća investicija je bila sedamdesetih godina, kada su se gore nosili kreveti. Najveći problem je bio što od početka devedesetih, po Zakonu o sportu, mi nismo imali dom, on je pripadao jedinicama lokalne samouprave.

Dugo smo se sporili, i Dom je napokon vraćen nama, uknjiženi smo ponovno, i opet je dom dio HPD-a Mosor.

Hoće li ovi radovi utjecati na dostupnost doma za posjetitelje?

– Ne, jer donji dio se neće raditi tijekom zime,tako da svi posjetitelji mogu doći na Dom. Razlika je samo što je sada donji wc zajednički, i muški i ženski, jer je trenutno gornji, ženski wc razbijen,preuređuje se. Ali, slobodno se može dolaziti, gore je Špiro dežuran- zaključio je Vranješ.

Zato, dragi planinari i ljubitelji prirode, i vi možete pomoći u obnovi omiljenog dalmatinskog planinarskog doma. Javite se “Mosorašima”, oni će znati raspodijeliti vašu dobru volju i vrijeme.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime