Neupitan brand HRT-a – Dora vraća na male ekrane u njezinu najpopularnijem, natjecateljskom formatu, prvi put nakon 2010. godine. Ponovno ćemo svi zajedno odlučivati tko će nas predstavljati na Izboru za pjesmu Eurovizije 2019 godine.

– Slušajući svoje gledatelje a i skladatelje i izvođače, nadamo se da ćemo nastaviti dobru glazbenu priču ali i obogatiti je novim idejama – novode u HRT-u.

Izbor za hrvatsku pjesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu 2019. u Izraelu, održat će se u subotu 16. veljače 2019. godine u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji.

Tada će se gledateljima, publici i članovima žirija predstaviti 16 novih pjesama koje su prošle na natječaju HRT-a. Pobjednika će, u omjeru 50% : 50%, birati publika i stručni ocjenjivački sud. U slučaju izjednačenog rezultata, odlučujući će glas imati publika.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izrazio je zadovoljstvo povratkom ovog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Gradom Opatijom, tradicionalnom prijestolnicom Dore i hrvatske glazbe.

“Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji pa bih želio podsjetiti kako je 1992. godine tamo prvi put bio i organiziran festival na kojem je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti ovaj projekt tamo gdje i pripada. Stoga možemo najaviti kako će u sklopu ‘Glazbenih dana HRT-a’ u subotu, 16. veljače biti održana i Dora, natjecanje za hrvatskog predstavnika i pjesmu Eurovizije 2019.”, rekao je glavni ravnatelj.

Pjesme se izvode prema pravilima Eurosonga na glazbenu matricu s izvođenjem svih vokalnih dionica uživo. Maksimalno dopušten broj izvođača na pozornici je šest.

Natječaj za pjesme je već otvoren i traje do 10. siječnja.

Nakon proglašenja dodjeljuje se statua Dore pobjedničkom timu izabrane pjesme, uz ponovno izvođenje pjesme koja će nas zastupati na Eurosongu.

Na konferenciji za medije povodom velikog povratka Dore bili su i raniji predstavnici Hrvatske na Eurosongu, Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma “Rock me, Baby” pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela Eurosong u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

– Želja nam je da nova Dora bude vizualno jaka, eurovizijski osmišljena, moderna I atraktivna. Vjerujemo da će publika biti brojna i aktivna, a tzv. green room je zamišljen unutar dvorane okružen publikom – poručili su iz HRT-a.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime