Radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti Športskog centra Bazeni Poljud vrijedni 67 milijuna i 100 tisuća kuna bez PDV-a završeni su u listopadu prošle godine, a o kakvoj se značajnoj investiciji radi danas su se prilikom obilaska uvjerili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

O tome koliko je za bazene značila obnova krova najbolje govori podatak da se prije obnove zbog stanja staklenih stijenki nije mogla postići unutarnja temperatura iznad 12 Celzijevih stupnjeva.

Ravnatelj JU ŠO Split Tomislav Borozan posjetitelje je proveo kroz kotlovnicu i strojarnicu, glavne “baze“ ove obnove.

– Ova prva zima nam je test da sve profunkcionira u skladu s projektom. Sad raspolažemo s tri vrste energenata, uskoro i četiri jer uvođenje plina je pitanje dana, kroz centralni sustav upravljanja uštede su velike, a prvi pokazatelji opravdavaju očekivane vrijednosti. Na kraju sezone imat ćemo konkretne brojke, ali očekuje se niži trošak od 3 milijuna kuna. Podigao se i standard jer sad rade neki sustavi koji prije nisu bili u funkciji, poput podnog grijanja ili ventilacije, a osposobljena su i sva rasvjetna tijela – rekao je ravnatelj Borozan.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je Grad osigurao sredstva za popravak krovova koji prokišnjavaju za vrijeme obilnih kiša, a koji nisu bili obuhvaćeni energetskom obnovom te najavio do Uskrsa rješavanje kompletne izolacije.

– U ovaj se objekt nije ulagalo 40 godina, a nakon sanacije krovišta idemo i u zamjenu parketa, kako bi omogućili još kvalitetniji boravak i sportske aktivnosti brojnih korisnika, posebno djece – rekao je gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar zahvalio je gradonačelniku i njegovom timu na suradnji oko ovog projekta kojim se podignuo standard čitavog objekta. Najavio je i nove načine sufinanciranja energetske obnove koje priprema resorno Ministarstvo, u prvom redu za zgrade javne namjene na kojima se u vrijeme gradnje, prije 30 i više godina, nije vodilo računa o energetskoj uštedi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime