U Hrvatskoj je 400 tisuća ovisnika. Iako nisu najbroniji, ovisnici o drogama pri samom su vrhu.

U Temi dana HTV-a gostovali su Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju “Vrapče” i Mirjana Orban, dr. med. spec. psih., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Nažalost podaci kažu da se liječi samo 10%, istaknuo je Ante Bagarić.

– To je teška i opaka bolest. Večeras su bolesni i ne traže, ne razumiju, ne žele, ne pronalaze način da im se ta njihova bolest smanji. Svi programi trebaju biti usmjereni na to kako do ovih 350 tisuća koji se do sada nisu liječili koji broj možemo privući i uvjeriti da bi im u nekom stručnom programu, zdravstvenih institucija, bolničkom, ambulantnom, komunama, bilo kako da im prikažemo naš program da bi im bilo lakše i bolje, rekao je Bagarić.

Ovisnika o kokainu je sve više, a mladi sve ranije konzumiraju drogu. Neki se s drogom susreću već u dobi od 15 godina.

– Prema posljednjim istraživanjima oko 14% petnaestogodišnjaka probalo je marihuanu. Kokain je droga koja ima nešto manji adiktološki potencijal, ljudi imaju sposobnost dulje vremena funkcionirati, sve je puno zamagljenije. Puno se lakše zavaravati da ne postoji problem, rekla je Mirjana Orban.

Lampica za alarm se pali kod ekscesnih situacija

Čak ni članovi obitelji ne primijete odmah, a problem se uoči kod agresivnog ponašanja, kad dođe do nekakvih kriminalnih djela, kada dođe do velikih promjena. A onda je, kaže Orban, sve puno teže.

U Zagrebu je u posljednjih 5 godina porasla potrošnja kokaina za 300%. Nikad nije bio dostupniji, cijena jednog grama košta od 600 do 800 kn, i više nije toliko elitna droga kao nekad.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime