DIV DION 2017 Izviđači savladali izazov krša na Kreševom brdu

Protekli vikend je na području Općine Šestanovac održan Državni izviđački višeboj i Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje Saveza izviđača Hrvatske

Protekli vikend je na području Općine Šestanovac održan Državni izviđački višeboj i Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje Saveza izviđača Hrvatske. Organizatori, Splitski skautski zbor, poslali su objavu za javnost, koju prenosimo u cijelosti.


U organizaciji Splitskog skautskog zbora od 26. svibnja do 28. svibnja 2017. na području Općine Šestanovac u Splitsko – dalmatinskoj županiji u izviđačkom centru Kreševo Brdo održan je Državni izviđački višeboj (za mlađu kategoriju – izviđače) i Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje (za stariju kategoriju – istraživače i brđane) Saveza izviđača Hrvatske. Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz različitih dijelova Hrvatske, iz Bjelovara, Varaždina, Rijeke, Zagreba, Dugog Rata i Splita.

U subotu ujutro podizanjem zastave Republike Hrvatske te Saveza izviđača Hrvatske natjecanje je svečano otvoreno. Par prigodnih riječi te dobrodošlicu natjecateljima zaželio je Načelnik Općine Šestanovac Pave Čikeš koji je službeno i otvorio natjecanje. Načelnica Saveza izviđača Hrvatske Helen Marie Kerovec natjecateljima je zaželjela sreću te uspješnost u izvršavanju zadataka ovog natjecanja te spretnost i snalažljivost u prolasku staze.

Tijekom subote i nedjelje ekipe su obavljale različite zadatke te pokazale svoja znanja i vještine. Tako su mlađe ekipe, njih 15 iz 10 udruga s ukupno 93 natjecatelja, pokazale znanja u orijentacijskom krosu, poznavanju prve pomoći, topografije, prirode, izviđaštva, a pokazale su i vještine u dizanju šatora, zaklona, paljenju vatre, kuhanju obroka, signalizacije te u kulturno zabavnom programu.

Starije ekipe i to njih 10 iz 9 udruga s ukupno 44 natjecatelja prošle su stazu dužine 19 km po krševitom kraju Kreševog Brda i okolnih mjesta. Tijekom staze crtali su različite topografske radove, napisali dnevnik puta, izradili herbarij, rješavali testove te su noćili na stazi na cilju gdje su podigli zaklon i skuhali obrok. Drugi dan su prošli kratku stazu preko jedne kontrolne stanice do starta prvog dana. Pokazali su svoje znanje i iz praktičnog dijela prve pomoći te signalizacije Morseom.

Ceremoniji svečanog zatvaranja te proglašenju pobjednika nazočio je i dožupan Splitsko – dalmatinske županije gospodin Luka Brčić. Dožupan Luka Brčić pozdravio nas je prigodnim riječima te prilikom proglašenja najboljim ekipama mlađe kategorije uručio pehare. Na zatvaranju nam se s par riječi obratio i predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić. Službeni kraj ovog natjecanja obilježilo je spuštanje zastave Saveza izviđača Hrvatske te zastave Republike Hrvatske koje su spuštali vođe pobjedničkih ekipa.


Izviđači su uspješno savladali Izazov krša zahvaljući njihovom znanju i vještinama te snalažljivosti i upornosti, a natjecanje je omogućilo svim natjecateljima upoznavanje ljepota Dalmatinske Zagore te susrete sa pravim „izazovom krša“.

Sunčano i toplo vrijeme, radišni i vedri organizatori, pozitivne i energične ekipe te prekrasan krševit kraj Kreševog Brda produkti su još jedne izvrsne izviđačke akcije koje ćemo se rado sjećati.Hvala svima što su svojim dolaskom, trudom i zalaganjem, znanjem i vještinama, ali i uzornim izviđačkim ponašanjem, doprinijeli da nam ovogodišnje državno natjecanje ostane u trajnom sjećanju kao jedna vrijedna i prestižna izviđačka akcija.

REZULTATI DIV DION 2017.:

DIV
1. „MORŽEVI“ – SK Marjan (Split)
2. „OGANJ“ – OI Plamen (Zagreb)
3. „WILLY WILLY“ – XV. SDI Tornado (Zagreb)

DION
1. „SUNA SANI“ – OI Jarun (Zagreb)
2. „PROPUH“ – XV. SDI Tornado (Zagreb)
3. „DUGA“ – OI MP (Zagreb)

IZVIĐAČKA LIGA 2016./2017. (UKUPNO):

DIV
1. „MORŽEVI“ – SK Marjan (Split)
2. „WILLY WILLY“ – XV. SDI Tornado (Zagreb)
3. „OGANJ“ – OI Plamen (Zagreb)

DION
1. „NAPALM“ – OI Plamen (Zagreb)
2. „SUNA SANI“ – OI Jarun (Zagreb)
3. „DUGA“ – OI MP (Zagreb)

Do sljedeće izviđačke akcije, uz izviđački pozdrav BUDI PRIPRAVAN.
Načelnica akcije, Ivana Jarebica

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0